Скъпият ток принуждава индустриални фирми да спрат работа

400 лева за MWh беше таванът на 4 август следобед и при тази цена ние няма как да работим, предупредиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Служебните показват голяма "компетентност" в изчегъртването на българската икономика. Това между другото колко работни места са? И колко милиона на ден?

По какво се разбира, че комунетата са на власт - първо спира тока, после се опразват и магазините... Толкова с на Румен Рублата другаретЕ...

Затворете си АЕЦ и наредете още перки и соларки. Ако не помогне - боядисайте перките в зелено. И да не забравите да ни платите данък "въглеродни емисии"

Ето така се съсипва държава! Тихо и чсито!

Стига сте ревали за тока, бе! Това е само началото. Ако знаете с водата какво се задава, пък тя също е основно суровина в производството, а за земеделието да не говорим. Земеделието може и без ток, щото машините искат нафта, обаче без вода може толкова, колкото можем и ние. Два милиона години сме живели без ток, ама без вода. Това е новият план Европа и конкретно източната й част да се направят тотално неконкурентноспособни и зависими от господарите, които сега действат чрез плацдарма си в Китай.

Великите индустриалци да излязат от комунизЪма и да осъзнаят новата реалност. Няма как да искаш да си купиш ток в последния момент ток евтино! Това е като да искаш да купиш самолетен билет "за утре" за препълнена дестинация! Нормалните фирми сключиха договори още пролетта, с гарантирани цени за месеци напред. Сега да си уволнят малоумните директори, заради които търпят загуби...

grainis

Скъпи "Индустриални Фирми" ! Вместо да си предлагате кожата да ви я дерат брутално, си изграждайте собствена, автономна , 100% Карбон-Неутрална Енергийна База за производство на Електро и Топлоенергия, плюс Биогорива, на себестойност, близка до НУЛА . https://nula-energia.alle.bg

Нали не ви трябваше ядрена енергия? Соларите щяха да са предостатъчни?

И как точно служебното правителство влияе на енергийните мощности?

Какво общо имат соларите в случая? Далаверата тук е изнася се навън евтино атомната енергия и за вътрешния пазар остават американските и държавна марици. Американските не плащат за вредни емисии по анекс от кабинета на Борисов, който набутва държавата. Българската марица нарочно я държат спряла, за да има малко предлагане, цените да се надуват и американските тецове да гуша допълнително. Накрая пак ние плащаме масрафа. Дано скоро да опростят и изчистят законовата рамка за соларите, за да не сме зависими толока много от енергийната мафия без значение дали е руска, американска или нашенска.

рекламите не се ли плащат? Или за фалшиви не важи?

Колко ДД търга се обявяват? Дял от 150/3200 нещо говори ли ти? А ограничение от 15МВт на участник? Я сега провери кои участват и кои печелят

Така наречената енергийна "борса" и "свободен" пазар за елктроенергия е креатура на калинките на Боцко. Служебните могат да бъдат упреквани, че не разровиха лайната и там.

Да ти обясня защото явно си доста глупав? Соларите имат общо защото те бяха достатъчни и затова не се продължи с Белене. А ток винаги се е изнасял. Ама по соца въпреки работещата тежка промишленост имаше 6 блока АЕЦ и доста други централи. А пък недостига тепърва започва у нас. Като резнат топлофикациите, като те набутат с ел. автомобили и ще имаш една работеща крушка у вас

Само да припомня, че не много отдавна едни хора ни агитираха да зарежем печките на дърва и да бъдем зелени като си купим климатици. Тъжно е, че баба на село трябва да разнася цепеници из къщата, а още по-тъжно, че за голяма част от българите това остава единствени начин на отопление. Природата не търпи вакуум - когато държавната енергетика е зависима и не работи, хората си намират алтернативи…

Искаха "демокрация" и пазарна икономика ма сачо те да печелят. Сегя що реват? Да фалират, да им вземат имуществото и в затвора. Да почнят как са викали за "демокрация" и пазарна икономика.

Сега реве бизнеса. Но това ни чака и нас, защото и на нас ни предстои излизане на свободния пазар. Сега тези които се смеят на глас тогава незнам какво ще правят. До вчера всички ревяха, че ТЕЦ марица изток 2 е излишна, замърсява и произвежда най скъпия ток а сега реват да я пуснат да спаси положението, че тока станал много скъп. Какво ви става бе госппда работодатели и фабриканти? Вие които отричате всичко държавно сега чакате държавния тец да ви спасява. И в тец 3 има свободни мощности защо не поискате от тях евтин ток. Те са като вас.... частни дружества.

Много хора не разбраха, че тока неможе да се търгува на пазарен принцип,защото се произвежда на момента. Няма го на склад.

В основата на всичко са въглеродните кредити (както за кратко споменава статията). Заради простотиите на Евро Съюза ще се върнем в първобитно-общинския строй. Направо да си ходим по пещерите. И между другото - представете си какво ще стане ако 5% от колите в България бяха електрически - цената на тока щеше да е в пъти повече. Глупавите политици вместо да ни разсейват в циркаджийски номера, да вземат да кажат НЕ на всички евро правила за ток, емисии, автомобили, и т.н.

_stankow

Зелените талибани убиват Европа. И това е само началото ...

_stankow

Спекулантите това не ги интересува. Те търгуват с непроизведени стоки, фючърсно. Както сме в ИП, що не въведат военно положение, че да ги разстрелват патрулите на място ?

_stankow

Е как да стане това, всяка леярна да си прави собствен ТЕЦ ? Собствени перки ? Вие като отидете в супера как ще реагирате, ако ви предложат да си направите фурна и да си печете хляб, да си направите ферма и да си гледата прасета за шунка ? Къде е разделението на труда ?

_stankow

Нали се заканиха и нафтата да я направят 3.20 лв ?

_stankow

При това напълно законно. С чувство за изпълнен дълг и добре свършена работа ! Зелените талибани се гордеят с тези си постижения !