Скъпият ток принуждава индустриални фирми да спрат работа

400 лева за MWh беше таванът на 4 август следобед и при тази цена ние няма как да работим, предупредиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

_stankow

Зелените талибани убиват Европа. И това е само началото ...

В основата на всичко са въглеродните кредити (както за кратко споменава статията). Заради простотиите на Евро Съюза ще се върнем в първобитно-общинския строй. Направо да си ходим по пещерите. И между другото - представете си какво ще стане ако 5% от колите в България бяха електрически - цената на тока щеше да е в пъти повече. Глупавите политици вместо да ни разсейват в циркаджийски номера, да вземат да кажат НЕ на всички евро правила за ток, емисии, автомобили, и т.н.

Много хора не разбраха, че тока неможе да се търгува на пазарен принцип,защото се произвежда на момента. Няма го на склад.

_stankow

Спекулантите това не ги интересува. Те търгуват с непроизведени стоки, фючърсно. Както сме в ИП, що не въведат военно положение, че да ги разстрелват патрулите на място ?

Сега реве бизнеса. Но това ни чака и нас, защото и на нас ни предстои излизане на свободния пазар. Сега тези които се смеят на глас тогава незнам какво ще правят. До вчера всички ревяха, че ТЕЦ марица изток 2 е излишна, замърсява и произвежда най скъпия ток а сега реват да я пуснат да спаси положението, че тока станал много скъп. Какво ви става бе госппда работодатели и фабриканти? Вие които отричате всичко държавно сега чакате държавния тец да ви спасява. И в тец 3 има свободни мощности защо не поискате от тях евтин ток. Те са като вас.... частни дружества.

Искаха "демокрация" и пазарна икономика ма сачо те да печелят. Сегя що реват? Да фалират, да им вземат имуществото и в затвора. Да почнят как са викали за "демокрация" и пазарна икономика.

Само да припомня, че не много отдавна едни хора ни агитираха да зарежем печките на дърва и да бъдем зелени като си купим климатици. Тъжно е, че баба на село трябва да разнася цепеници из къщата, а още по-тъжно, че за голяма част от българите това остава единствени начин на отопление. Природата не търпи вакуум - когато държавната енергетика е зависима и не работи, хората си намират алтернативи…

Нали не ви трябваше ядрена енергия? Соларите щяха да са предостатъчни?

Какво общо имат соларите в случая? Далаверата тук е изнася се навън евтино атомната енергия и за вътрешния пазар остават американските и държавна марици. Американските не плащат за вредни емисии по анекс от кабинета на Борисов, който набутва държавата. Българската марица нарочно я държат спряла, за да има малко предлагане, цените да се надуват и американските тецове да гуша допълнително. Накрая пак ние плащаме масрафа. Дано скоро да опростят и изчистят законовата рамка за соларите, за да не сме зависими толока много от енергийната мафия без значение дали е руска, американска или нашенска.

Да ти обясня защото явно си доста глупав? Соларите имат общо защото те бяха достатъчни и затова не се продължи с Белене. А ток винаги се е изнасял. Ама по соца въпреки работещата тежка промишленост имаше 6 блока АЕЦ и доста други централи. А пък недостига тепърва започва у нас. Като резнат топлофикациите, като те набутат с ел. автомобили и ще имаш една работеща крушка у вас

grainis

Скъпи "Индустриални Фирми" ! Вместо да си предлагате кожата да ви я дерат брутално, си изграждайте собствена, автономна , 100% Карбон-Неутрална Енергийна База за производство на Електро и Топлоенергия, плюс Биогорива, на себестойност, близка до НУЛА . https://nula-energia.alle.bg

рекламите не се ли плащат? Или за фалшиви не важи?

_stankow

Е как да стане това, всяка леярна да си прави собствен ТЕЦ ? Собствени перки ? Вие като отидете в супера как ще реагирате, ако ви предложат да си направите фурна и да си печете хляб, да си направите ферма и да си гледата прасета за шунка ? Къде е разделението на труда ?

Великите индустриалци да излязат от комунизЪма и да осъзнаят новата реалност. Няма как да искаш да си купиш ток в последния момент ток евтино! Това е като да искаш да купиш самолетен билет "за утре" за препълнена дестинация! Нормалните фирми сключиха договори още пролетта, с гарантирани цени за месеци напред. Сега да си уволнят малоумните директори, заради които търпят загуби...

Колко ДД търга се обявяват? Дял от 150/3200 нещо говори ли ти? А ограничение от 15МВт на участник? Я сега провери кои участват и кои печелят

Стига сте ревали за тока, бе! Това е само началото. Ако знаете с водата какво се задава, пък тя също е основно суровина в производството, а за земеделието да не говорим. Земеделието може и без ток, щото машините искат нафта, обаче без вода може толкова, колкото можем и ние. Два милиона години сме живели без ток, ама без вода. Това е новият план Европа и конкретно източната й част да се направят тотално неконкурентноспособни и зависими от господарите, които сега действат чрез плацдарма си в Китай.

_stankow

Нали се заканиха и нафтата да я направят 3.20 лв ?

Ето така се съсипва държава! Тихо и чсито!

_stankow

При това напълно законно. С чувство за изпълнен дълг и добре свършена работа ! Зелените талибани се гордеят с тези си постижения !

Затворете си АЕЦ и наредете още перки и соларки. Ако не помогне - боядисайте перките в зелено. И да не забравите да ни платите данък "въглеродни емисии"

По какво се разбира, че комунетата са на власт - първо спира тока, после се опразват и магазините... Толкова с на Румен Рублата другаретЕ...

Служебните показват голяма "компетентност" в изчегъртването на българската икономика. Това между другото колко работни места са? И колко милиона на ден?

И как точно служебното правителство влияе на енергийните мощности?

Така наречената енергийна "борса" и "свободен" пазар за елктроенергия е креатура на калинките на Боцко. Служебните могат да бъдат упреквани, че не разровиха лайната и там.