България ще плаща десетки милиони евро годишно данък пластмаса

Страната ни все още се лута в неефективната система за разделно събиране вместо да оцени ползите от прилагането на депозитната система, алармират природозащитници

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А беше време в България, когато хората ходеха на пазар с една-единствена пазарска мрежа вместо еднократни найлонови торбички, и всичко се опаковаше в хартия, стъкло и метал. Значи може.

Значи разни боклукопроизводители като Нестле и вносители като Болклукланд, Уидъу и т.н. ще внасят и продават "продуктите" с и в пластмаси. Ние като богати европейци ще ги спонсорираме с парите си за да продължат да внасят боклуците си? Интересно защо това никому неизвестно НПО се разциври сега, или докато трае суматохата ние да си прокараме нашият интерес и да лапаме едни парички? В тази връзка ще е добре да се приемат някои изменения в законите и всички тарикати да си плащат. А не да дуднат как сме една общност и да не им спираме бизнеса, само че това няма да стане защото боклуците им ще са непродаваеми. Уважаемото НПО да обърне внимание и на състава на храните, за справка чешкият скандал! Само че тогава великия бизнес измрънка под нос че щяло да бъде скъпо и никой нямало да им купува стоките в Източна Европа и ЕС си замълча. И после Европата ни давала много пари?

Че направете го като на запад.Събираш връщаш и получаваш ваучер да си купиш нещо.В лидъли и тем подобни тук няма таьи опция а на запад има! Дайте цена изкупна прилична и хората ще връщат разделно какъв е проблема? Всичко друго е с пръдбя боя да правиме!

Да, точно това ни е най-големия проблем, иначе събираме и горим боклука на цяла европа!

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Докато събираме капачките, а изхвърляме скъпия полиетилен терафталат от бутилките, ще плащаме скъпо и пре-скъпо. Ама на Лазар хонорара му върви.

Забранете със ЗАКОН продажбата на стоки в пластмасови опаковки! Това ще намали употребата на пластмаса многократно!

Карта на пунктовете за вторични суровини - http://slivizasmet.blogspot.com/2015/05/blog-post.html

А защо Сърбия не плаща подобни глоби? А ЕС им построи завод за гуми Continental, и FIAT строи също завод пак там. Ами направете си сметката защо сме още там.

Защо евреите в кауфланите и билите ви продават в пластмаса

българският вариант на екология : за начало поощряване чрез добри цени в пунктове за изкупуване , нищо няма да остане като замърсител.

Много малко от пластмасовите продукти е възможно да се рециклират, при това този процес е еднократен, т.е. не можеш да рециклираш една и съща пластмаса отново и отново. С други думи процеса на разделно събиране е доказано неефективен и единствен ход е спиране на производството на пластмаси за еднократна употреба.

Да не мислите, че защото сме много умни, симпарични или малки? И за другото - освен че си плащаме членския внос, с една ръка да ни "дават", а с три - да прибрат...

България е една от страните които дълги години, така и до днес, продължава да получава повече пари от Европа отколкото внася! Да, условията непрекъснато се затягат, като за да получаваме повече пари, трябва да изпълняваме определни норми. Представи си го като дресиране на куче - даваш му проста задачка и наградка когато го изпълни.

на втори и на трети всичко е като това, което пише в статията...

Кога ще ги Стигнем Руминцътеее,след това мутресно крадливо управление на Тулупите цели 11г а???? Американците можем да ги настигнем,но не и Румънците,докато от Шайката на Тулупите не влезнат във затвора за най малко 20г за Геноцид над Българският народ,за мизерията която изкусвено докараха,като все разправя Дебелака от Банкя че нямало пари,а то какво се оказа,че са ги опоскали със патриотите всичките пари на народа които е трябвало да стигне до него.

ББ пак гласувайте за тоя тулуп

Държавата няма да плаща, ние ще плащаме

Прекрасно, създаваш потребителско общество и после го караш да плаща за бомбастичните опаковки. А не е ли по-добре да накарате маркетинга да не опакова безопасна игла в кашон за хладилник ?!

Това е правилния подход! Всички програми за рециклиране са доказано създадени и подкрепяни от производителите на пластмасови опаковки, вмеявайки ВИНА и отговорност НА потребителите, за да избягат от отговорност след това от рециклирането им!!

Е ужким разделното събиране трябваше да реши този проблем, както и специалните заводи за рециклиране. А сега излиза, че едва не нищо не сме постигнали, но по препоръка на неправителствени организации евентуално може да променим това чрез "депозитната система" , която ще има САМО за цел да направи събирането по-ефективно. Въпреки че тази система ще работи само на загуба и ще бъде бездна за без чет пари?! Добре нека да обобщим! Сегашното НЕ работи и за да работи трябва направим нова система която ще гълта без чет пари за да може да подобри един елемент от сегашното, въпреки че сегашното не работи!? И нека да позная неправителствените организации ще искат да ръководят нещата с новата система, нали? " но ако те не са събрани разделно, а са изхвърлят на нерегламентирани места замърсяват околната среда, ако се изхвърлят на сметища, се плаща допълнителна такса за депониране на общините" Нали нерегламентирани места за боклуци са незаконни и каквото и да се изхвърля там пак ще замърсява природата?! А при сметищата как ще се определя колко от боклука е пластмаса или просто на база фиксирана цена спрямо теглото изхвърлен боклук ще е таксата за общините!? Защото едва ли на сметищата ще го разделят ръчно, нали? "според който страните не работят правилно със статистиката за количеството отпадъци, което води до погрешно анализиране на данните" Като в общият боклук не можеш да определиш въобще кое колко е как ще правиш статистика за каквото и да било? Ако има автоматизиран начин за разпределение на боклука и рециклиране след това ще се реши проблема ама никой все още не е измислил подобно нещо, нито работи по такава идея.

У нас умишлено са забатачени достъпните методи за предаване на пластмаса, хартия, метал, стъкло. За да могат нискограмотните ни събратя, които са съществена част от "иликтуратъ" да "препечелват". Все пак още избори ни чакат... Затова в европейска ви София все още присъстват и ще присъстват каруци, впрегнати в измъчени коне и магарета.

Кучто е заровено в последното изречение: "...такса, която и сега влиза в цената на бутилката, но не се връща при купувача, а отива в организациите по оползотворяване за тяхното рециклиране.."

Браво, така трябва. Даже са малко 800евро на тон, при положение , че е супер лесна за рециклиране.

Не е точно така. По Нешънъл се върти едно филмче по въпроса- много е образователно.

Разни дърти комундета, руски тролове и шильовци разни обсъждат рециклирането и зелената програма на ЕС! БУХАХАХАХАХА Некакъв даже щел да излиза от ЕС щото го карали да изхвърля боклука разделно! ХАХАХАХАХХА

Те са родени идиоти...

Така е старшинката - сега пий хапчета и отивай да си хортуваш с Наполеон .

За това горим отпадъците на Европа!

КЪМ ПРИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ..... ВТОРО ИНФОКАМПАНИЯ ПО МЕДИИ, УЧИЛИЩА.... ПОСЛЕ КОНТЕЙНЕРИ ЗА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ ОТ НАЙ-МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ДО ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ...... КАКТЪ И СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КОНТЕЙНЕРИ ЗА АКУМУЛАТОРИ, БАТЕРИИ И СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ..... НЯКОИ ПЛАСТМАСОВИ ПРОДУКТИ МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ НЯКОЛКОКРАТНО ПРЕДИ ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ...... ПО СВЕТА ИМА АВТОМАТИ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ПЛАСТМАСОВИ ШИШЕТА..... АЛУМИНИЕВИ КУТИЙКИ.... СТЪКЛЕНИ БУТИЛКИ

БЛАГОДАРЕТЕ НА ББ. МА КВО СА 32 МЛН НА ФОНА НА 11 МЛДР ДАНЪЦИ, ДЕТО НИ ЛЕПНА НА ГЪРБА ТОЯ!

голям ужасТ са всички пластмасови, найлонови, картонени, целофан и вафлени опаковки, които като се отворят заемат 2-3 пъти повече обем от покупката, че и не се мачкат, а и вятъра ги разнася - дали котки ги ровят от казана или някой ги хвърлил през прозорец

В кварталите на столицата вече е пълно с контейнери за разделно изхвърляне. От крайния потребител не се изисква нищо освен да си разделя боклука. Който не го прави няма никакво извинение за егоизма си. НО разделното изхвърляне е само част от проблема. Хората трябва да променят малко потребителските си навици. Вместо за обедната почивка да си вземеш кето салата от "Грийн" дейли в пластмасова кутия- нарежи си я вкъщи в собстевна кутия. Като ходиш до супермаркет си носи платнена торбичка. И не не трябва да си увиваш всеки зеленчук в отделно пликче... Смеем се на американците какви са прахостници, а не виждаме че сме потънали в пластмаса.

Schilo

Бе то.... Трябва доста хора първо да се научат да ползват контейнерите, пя после разделното събиране.

"Който не го прави няма никакво извинение за егоизма си. " Не знам как е в София, но в Пловдив тези контеинери са редовно препълнени. Заобиколени са от пластмасови шишета, точно защото са препълнени и се извозват изключително рядко. Затова редовно изхвърлям пластмаса в обикновеният контейнер. Нямам избор.

И в София се пълнят бързо. Но още имам 2 работещи крака ....правя кратка разходка до съседната улица и намирам празен контейнер.

а наясно ли си каква точно е ползата от това разделно събиране ? повечето 'пласмаси', както ги наричаш, не са рециклируеми. друга част са с мазнини по тях . 3-та част могат да се рециклират определен брой пъти и след като се премине определеният брой се получава смес, която става само за закачалки и саксии. т.е. неща, които не се ползват за хранителни цели (защото са отровни) и с много лоши механични качества (точно такъв боклук внасяме от италия) . не казвам , че няма смисъл от разделното събиране, но не е това, което повечето хора си мислят . друг проблем, е че и за рециклирането (както и за всяка химия) се харчи вода

Както казах горе - разделното изхвърляне е само част от решението на този проблем. Прав си - не всичко е годно за рециклиране но алтернативата всичко на едно и всичко да се гори не е по-добра.

Вдигнете цената на изкопуване в пунктонете и цветнокожите ще съберат всичко. И да търсите няма да намерите пластмаса после.

в магазина те карат да ПАЗИШ касов бон за стъклена бутилка, пълно за празно, и др. простотии само дето не искат нАТУрален акт, 3-ма свидетеля, кръв и урина

Schilo

Глупости! В кой магазин те карат? Аз защо го нямам този проблем?

в различни магазини... и в кухланд и в кварталният... досадно е да те третират сякаш си крадец на 2 бутилки а пък дори да съм ги оставил, някой друг да ги върне - да изчисти.

Schilo

В кихланд не ходя, а в тези, от които пазарувам нямам никакъв проблем при замяната. Затова се учудих.

И при нас е така. Отиваш да връщаш стъклен амбалаж от бира и те гледат като извънземен и без касова бележка че си ги взел от тях не ти дават парите. То не че едни пари, а един хвърчашт лист и един подпис, с който на касата касиерката те гледа като извънземен, че трябва да изкара 50 стотинки от касата.

А при нас дори не искат да ти върнат парите за празните бутилки, дори и да си пазиш касовата бележка. Може само, ако си купиш толкова пълни бутилки, колкото връщаш. Което си е чисто изнудване.

Вместо тия милиони да заминат за раСССССия като данък освобождение, ние за чиста природа ще ги даваме, а! СРАМ! ;)))))

Schilo

Че научи се да си хвърляш боклука там, където трябва , бре! И няма да има проблеми със замърсяването. Не става да го хвърляш през прозореца

Шиленце, през прозореца го изхвърлят панелните таласъми като тебе! Аз където живея се събира само разделно!

Schilo

Лъжеш , трудоваче, ама то е разбираемо за теб! В маалата, така сте свикнали!

В цивилизованите държави отдавна има машини за връщане на пластмаса, които дават пари в замяна, както е показано на снимката. В България такива машини няма да има никога, защото манталитета на ганьо е да не дава пари, а от алчност да прибира всичко за себе си.

Айде стига глупости. Още преди 40 години бяхме много по-напред от Европата в момента. За да си вземеш кисело мляко първо трябваше да си върнеш стъклените буркани. Бяхме години по-напред с материала!

Schilo

Вярно е. И не само кисело мляко. И безалкохолни, олио, бира, а бе всичко течно. Сега пластмасовите опаковки да речем, може да останат за препаратите, но за другото, могат да бъдат заменени със стъкло.

След като сме били по-напред, защо заменихме комунизма с по-изостанал строй?

Не е по-изостанал, но със сигурност не е и по-екологичен и щадящ природата, спрямо оня ;)

Тези от нас, които живяха през тези години помнят, че ние никога не сме имали комунизъм - имахме социализъм. Комунизмът беше заветната цел - светлото бъдеще - което се стремяхме да постигнем. А сегашният строй с целялата ми европейска социалност и солидарност не е много по-различен - особено като гледаш реакцията на пандемията.

Глупости! Няма политическа воля за такива машини, защо не е сложена дори 1 експериментална такава машина, за да се тества дали хората ще я ползват? Ако има такива машини ти гарантирам, че по-мургавите ни събратя по-цял ден ще събират пластамсови боклуци, за да взимат пари, както правят с желязото в момента. Част от пенсионерите също може би редовно ще връщат пластмаса, защото на тях всяка стотинка им е важна.

Ами хвърляйте си пластмасата и хартията в кофите за разделно събиране, а не в общия кюп. И стига сте ни облъчвали с тази измислена, неработеща никъде по белите страни депозитна система. Аман от разни платени драскачи и псевдоеколози, платено им да напишат, това за което им е платено.

,,,...хвърляме си ги, но проблемът е после...пак отиват в общия кюп и не се рециклират!

На кого трябва да "внасяме" въпросният "данък"?!?

Schilo

За дебелогъзите брюкселски бюрократи!

Schilo

Кви бе, де ще ви отиват парите? При Грета ли?

Schilo

Че, забранете ги! Да се ползва стъкло.

Такъв модел беше въведен в Германия още преди 30 години - зелената точка. Още го има по опаковките. В цената на продукта е начеслена цената за рециклиране на опаковката. Министъра, който го въведе преди 30 години смяташе, че така производителите ще минат на екологични опаковки, за да не плащат надценката. Оказа се че всички платика надценката и я включиха просто в цената - резултата беше още повече платмаса. Или държавата трябва да забрани платмасовите продукти, които имат лесна алтернатива (платмасови шишета, пластмасови дрехи, всичко "поли-", полиестър, полиуретан, полистерол, ...) или хората сами да внимават при покупката - което е по-трудно.

Отдавна доста умни хора говорят, че ние изгода от гейския съюз вече нямаме - това с пластмасата са жълти стотинки, за емисиите ще са огромните пари - ,милиарди евро дето трябва или да ги плащаме или да си закрием цялата икономика. С две думи по-добре ще е да излизаме, полза от ЕС има само обслужващият персонал дето работи на Запад, ама те вече който искаше се установиха там. Но ако се махнем ставаме силно конкурентни спеямо съседите, които ще трябва да си съсипят индустрията

Отдавна умните хора всъщност са разбрали да не вярват на хорските приказки ... просто защото този , който говори че нямаме интерес от ЕС , има голям интерес да сме извън ЕС ... негов, не наш ! А без ЕС над 3/4 от каквато и да било икономика да имаме спира още преди да сме излезнали (защото за разлика от УК сме доста по-лесно заменими и не-интегрирани) , започвайки с най-работещите и с най-висока добавена стойност сектори ... и ще останем със сивите строителство и кафенета , ама кой ли ще ходи по кафета и ще строи , като няма работа ...

Преди се твърдеше, че където в България има разделно събиране на отпадъците, пак накрая ги изсипват на едно място. Иначе добре че имаме клошари, да събират пластмасовите бутилки. ;)

Говориш наизуст. Точно клошарите са проблема. А отдавана в България има заводи за преработка на отпадъци в почти всички големи градове и там се изсипват отпадъците.

За всеки тон нерециклирана пластмаса България и всички-страни членки на ЕС трябва да внасят данък в размер на 800 евро Депозитната система е свързана с плащане на минимален депозит за бутилката, който се връща на купувача при връщане на бутилката, такса, която и сега влиза в цената на бутилката, но не се връща при купувача, а отива в организациите по оползотворяване за тяхното рециклиране T.e. e танту за кукуригу...хората от рециклиращата индустрия го обясниха, че сме далеч от тая система. И не зависи от тях.

Забранете платмасата вече и готово. И спринцовките за ваксините да са за многократна употреба!

Спринцовките в цял свят са пластмасови. Използвана спринцовка се води биологичен отпадък и трябва да се инсинерира, както и всички останали биологични отпадъци. Решения има много, обаче желание да се направи нещо няма. Отпадаците от край време са една от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ хранилки и сфери за корупция в големи размери.