17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да не се вайкат, ами да направят "пазарен" автомобил за сметка на печалбите и измислените им там простотии. С удоволствие си бих купил един нов автомобил от тяхната марка за 10-15 000 лв., вместо да давам същите пари за такъв на 200-300 000 км., чийто двигател вече е изпушил и е на 10-12 години. Дори за българина е възможно да направи първоначална вноска примерно 5-6 000 лв. и остатъка да го даде на изплащане.

Това дето го искаш е много работа с малка печалба. Ти ще работиш ли така? Те имаха марка от този тип и бе Шкода, но в последните години и те правят хубави коли с голяма печалба. Се ла си ;)

А ти съгласен ли си да ми завъртиш един "бас-тромпет" за без пари? Ама ако ти дам 1 милион, веднага ше завъртиш без да се замисляш. Та така е в пазарната икономика, подаръците са само във вашите глави...

Да излъжат пак нещо за пореден път! Я фалшиви данни, я неправилни изчисления за замърсяването, я нещо друго ... Това е нагаждаческа и гнусна компания - от фашистко време все намира начин да изплува.

Ще спрат я,като почнаха да правят разни скопени джендъромобили и електро недоразумения на пътя. Всеки си кара турбодизела и така ще е години наред

Удариха ги жестоко. Фолксваген обаче трябва да разбере нещо....да не се опитва да хитрува, а да влага повече пари в нови технологии и разработки. Иначе ги очаква съдбата на британската автомобилна индустрия. Явно преди да се стигне до водородния двигател, ще трябва да се мине през електрическите агрегати.

Какво разбираш под водороден двигател? ДВГ или горивни клетки? Ако е двг какво да е : диезелмото или турбина - има ги и трите. Ако е с горивни клетки това си е ел мотор има го също. Не се произвеждат защото няма къде да заредиш. Даймлер още 2006 пуснаха малка серия и видяха , че не става.... Ама чукча не читател :)

Всички производители свиват производствата. Не са само фауве. И бтв точно новите тигуани са едни от най-красивите и добри. Изкарах си такъв от магазина им след като тествах всички марки в тоя клас, по качество/ цена бият всички. Въпроса е че влизаме в световна рецесия и след това депресия. Такива стоки като нови автомобили, едвижими имоти и други подобни дето не са първа необходимост ще станат дефлационни, за разлика от храните.

А през Кончита Вурст ще се мине ли?

Не мисля като тебе.Не всички си свиват продажбите.Да ти кажа още нещо задето хвалиш Тигуана.Погледни Теслата.Случайно седнах в модел Х който е на наш клиент.И веднага разбрах защо Мъск прибира толкоз пари.Ако купиш нормална кола - купуваш едни ламарини които се обезценяват.Когато купуваш Тесла - купуваш кола която се ъпгейгтва постоянно и и се добавят нови екстри.Която е платформа и утре ще смениш батериите компютъра.Която много бавно се обезценява.Която има буквално изкуствен интелект.Все едно сравняваш кола с каруца.

е моментот да ги напазаруаме без паре! А мое и да ни се самоподарат ако ги натиснеме, че нема кой друг и само ние сме им останале! И като отпочне едно ми ти миткане до нивата с Флоксваген - Фаетотон с теглич и ремарке......

В Перник се раждат деца, които след 20 г няма да придобият роденият с тях голф?!

И фолксваген и другите да си приберат бракмите от територията защото съвсем заприличахме на нещо като сметище + конц. лагер +лудница! "Вън европата от Континента!"

перник е в потрес, обсъждат петиция да не се спира голфо

Ако трябва да избирам между немска и японска кола на една цена бих взел японската.Например фолкдваген или мазда понеже са от един клас. Ако трябва да взема шкода или нисан също бих взел нисана. Страшно много дефекти дават немските коли в последните години нищо общо с фолксваген отпреди 20-30 години. Тогава правеха истински здрави автомобили.

За Маздата и Фолксвагена съм съгласен и дори направих този избор преди 5 месеца. Взех на жената нов CX-5, а не Тигуан. Обаче Нисана са големи боклуци. Поне в САЩ.

Нисан в Европа се прави в Англия колите в САЩ и Европа са различни макар и еднакви отвън. Шкода е изключително лош вече автомобил. Правих тест драйв на нисан кашкай и Карок от Шкода ами извинявай ама вторта въобще не вървеше. Отделно имаме служебни шкоди не са ОК. По София масово се кара кашкай не е до цена, защото е на същата с карок. Визията също е почти еднаква. Даже май тия от Фолксваген имали проблем с бензинките от цялата тяхна група и ги бяха изтеглили. Отделно най-неверните данни за разход на гориво са на фолксваген. Говоря по книжка и реално. Нисан има много по-малко отклонение спрямо фолксваген.

Стой си там и не мучи , краварска фекалия.ха.ха.ха

По - голяма каруца от кашкая , няма .

2020-05-14 01:10:12 ... (нерегистриран) РАБОТИ МИ ТОЗИ НА КОЙТО СЪМ МУОСИГУРИЛ РАБОТА, ЩОТО Е СПАЛ В ЧАСОВЕТЕ КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ УЧИ И Е СТАНАЛ СТРУГАР, МОНТЬОР, КОФРАЖИСТ. АКО НЕ СЪМ АЗ - ТОЙ РАБОТА НЯМА ДА ИМА!!!!!!!!!!! ---- ТИ ЩЕ УМРЕШ ОТ ГЛАД ИЛИ НАЙ-МНОГО ЩЕ ИДКАРАШ ТОЛКОВА, КОЙТО МОЖЕШ САМ ! ТОВА Е ИСТИНАТА! ТЕ НЕ МИСЛЕ, ДАЛИ ТОЙ "НЯМА ДА ИМА РАБОТА" - ТИ НЯМА ДА ИМАШ ПЕЧАЛБА! ТОВА Е ИСТИНАТА, АЛЧНО КОПЕЛЕ, ТОВА Е ИСТИНАТА! КАТО РАБОТАТА Е "ЦЕННОСТА", ЗАЩО Я ДАВАШ НА ДРУГ, А НЕ СИ Я ЗЪДЪРЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, А?! ЗАЩОТО ИСКАШ ДА ИЗПОЛЗВАШ СЪЗДДАДЕНАТА СТОЙНОСТ ОТ ДРУГИТЕ, БЕЗ КОЕТА БИ БИ КАТО ТЯХ, НА ТЯХНОТО " НИВО", НИЩО ЧЕ СЕ ИМАШ ЗА МНОГО УМЕН И МОЖЕЩ ... А НЕ СИ НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ РАБОТНИКА .... ПРОСТО ТОЙ Е ПРЕКАЛЕНО ДОБЪР И ТЪРПЕЛИВА, КАТО ТИ Е ПОЗВОЛИЛ ДА МУ СЕ КАЧЕШ НА ГЛАВАТА .... НА НЯКОЙ ДЕН ... ЩЕ ТЕ ПРИЧАКА ЗАД ЪГЪЛА И ЩЕ СИ ПОИНСКА ЦЯЛОТО РЕСТО, КОЕТО МЕ ДЪЛЖИШ,ЗА ВСИЧКИТЕ ГОДИНИ, КОИТО ТЕ Е ВЛАЧИЛ НА ГЪРБА СИ !

...

"За насърчаване на продажбите, автомобилопроизводителите..." да вземат да намалят цените, да ги е... А не да търсят пари от правителствата, които ги вземат откъде? - От хората.

цената нищо няма да промени .... просто стоката НЕ е нужна , тя води до разходи, вместо да ги спести ! стоките , които по принцип бяха повече "за престиж" - първи ще изгорят от короната!

Ти свали цените на всички нови коли с 50% и ела да видиш как хората ще си сменят таралясниците. Защото мнозинството от хората имат коли, които им трябват за да си вършат работата. Престижът тук не играе. Еле пък у наше село.

реално погледнато няма никаква нужда от измамнически компании като фв

нито пък от твоето мизерно съществуване

Никога Фолксваген!

Това само показва,че всичко зависи от паричното състояние на хората! Сега хората нямат пари,бяха без работа,много са на улицата все още,не изкарват пари,нямат сигурност и затова и не купуват нищо,а от това страдат всички компании! Дори по богатите нямат сигурност за напред,как ще продължат нещата и избягват да харчат за всичко,не само за коли. Дано им уврят акълите на политиците,че всичко си зависи от хората,нямат ли пари,няма икономика! Това на Запад го знаят,ама нашите боклуци дето ни управляват тук не правят нищо,че народа да се заима с пари и да съживи икономиката,тук се гледа единствено да се краде и това е!

ЗАТРУДНЕНИЯ В ПРОИЗВОДСТВОТО И ЛИПСА НА ТЪРСЕНЕ СА КОРЕННОО РАЗЛИЧНИ ПОНЯТИЯ

Въййй, Ами като е спряно производството, какво ще карат у Перник след 15 години?

25-годишните си таралясници

Да си открият завода в Турция както бяха планирали, там нали им обещаха да им изкупуват продукцията. Ама ще им плащат в турски лири, буахахаха !

проблема на VW е, че малко хора искат да си купуват ментетата им. Инак короната им идва дюшеш, за да измолят някой друг тирлион субсидии

"30 процента в Европа и 25 процента в САЩ. Китайският пазар ще се свие "само" с 10 процента." А знайти ли,чи след 10 лета китайския пазар ший по голям от Западния( даже от всичко на запад от Пекин)

Ами китайците сумарно са повече от хората в САЩ и ЕС взети заедно, отделно са "гладен пазар", какъвто бяхме ние преди 20 години - каквото пуснеш на пазара се разграбва. Разликата е, че са доста по-богати от нас преди 20 години, а и от сега за жалост.

Trol !!!

Китай вече Енай-големият автомобилен пазар.

Основният консуматор на автомобили е бизнеса. Автомобилите се амортизират, в много градове на по-западната част на континента не може да влезеш със стар автомобил, така че през няколко години се купува нов, за да отговаря на актуалните екологични стандарти. Отделно от това новите автомобили са по-чисти, а и по-сигурни, а това са стабилни аргументи за мнозина дето "са си надвили на масрафа" да сменят старата с по-нова кола. И у нас вървят на там нещата, виждам все повече хибриди и в София и в по-малки градове, някои са употребявани, други нови. Кризата ще се отрази на продажбите, но вероятно догодина нещата ще се оправят напълно. Нормално е да има спад от 20-30% за тези месеци с карантина. Говорих с познати, в Белгия е като тук в първите седмици от карантината - един излиза да пазарува, а децата не ходят на училище, няма площадки, няма паркове ...

Употребяван хибрид... Хихи Акумулатор втора употреба..

Западната идея за екология е доста лицемерна, когато заедно с това се насърчава и консуматорството.

Пазарът НЯМА да се възстанови нито догодина, нито когато и да било. Предстои тотален фалит, глад, бунтове и безредици. Това беше и целта на цялото мероприятие с измисления вирус. Как си представяте да се възстанови икономика, която и досега беше в задънена улица, а в момента принудително фалират над половината от нея? Примерно пенсионната система и досега не се виждаше как ще издържи. Заради вируса се предвижда 50% безработица. Значи голямата част от плащащите социални осигуровки ще изчезнат, за сметка на което ще трябва да им се дават обезщетения за безработица. Бюджетът се срутва моментално и милиарди хора, на които им е ЗАБРАНЕНО да упражняват професията си, са без никакъв реален доход. Какъв масраф, какво редовно купуване на нов модел? Отново ще са богати тези, които имат колело. Баща ми разправяше, че в България е било така преди 100-на години. Само заможен човек е можел да си купи колело. Е, сега пак така ще стане.

Има логика аз като собственик на малък магазин виждам разликата преди и сега хората почти нищо не купуват, а да не говорим за по скъпи неща...……...

В ДОСЕГАШНИЯТ МУ ВИД Е НЕ САМО О Б Р Е Ч Е Н , ТОЙ Е ВРЕДЕН ЗА САМИЯТ СЕБЕ СИ, КАКТО И ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО ! ИМА НЯКАКВА ЛУДОСТ , НЯКАКВА ОТКАЧЕНОСТ В КАПИТАЛИЗМА И В КАПИТАЛИСТА И ОСОБЕНО В ЕДРИТ КАПИТАЛИСТ, КОЙТО В ЕДИН МОМЕНТ ЗАГУБВА РЕАЛНА ПРЕДСТАВА ЗА ВРЕМЕ И ПРОСТАРНСТВО ! ХУБАВО БЕ! ИМАШ СИ ТАМ НЯКАКЪВ ЗАНАЯТ, НЯКАКЪВ "ГАРАЖ", ЗАЩО НЕ СИ РАБОТИШ В НЕГО, САМ ЗА СЕБЕ СИ /В КОЕТО НЯМА НИЩО ЛОШО/ , А ТРЪГВАШ ДА ИЗПОЛЗВАШ ЧУЖДАТА ЕНЕРГИЯ, КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ НЕ И ЗАПЛАЩАШ ТОЛКОВА, КОЛКОТО ТЯ Е СЪЗДАЛА, А ПРИСВОЯВАШ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ НЕЙНИЯТ ДЯЛ ?! ЩО НЕ СИ РАБОТИШ САМ ЗА СЕБЕ СИ, ИЛИ ПЪК АКО САМИЯТ ПРОЦЕС ИЗИСКВА ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ КОЛКОТО ИМА В ЕДНО СЕМЕЙСТВО, ПРОСТО ДА ДАЛЕШ С ТЯХ ПОРАВНО ПЕЧАЛБАТА, ВМЕСТО ДА ГИ КРАДЕШ ?! НЕ СЕ ЛИ ПРИТЕСНЯВАШ /БУКВАЛНО И ПРЕНОСНО/ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН, ЧЕ ТАКА ВЕЧНО НЯМА ДА МОЖЕ ДА Я КАРАШ ... КАТО КРАДЕШ ! ТИ СИ В КАПАН БЕ, КАПИТАЛИСТЧЕ! НЕ СЕ ЛИ ВИЖДАШ, ЧАК СЕ ЧУДЯ ? "КАПИТАЛЪТ" ЩЕ ТЕ УБИЕ ВЕ, НЕ ГО ЛИ УСЕЩАШ ?!

МИНУСИ, ТОВА НЯМА ДА ПРОМЕНИ ИСТИНАТА !

Добре друже, разбирам че си хипи или социалист или там нещо си, но защо трябва да пишеш с главни букви? Истини има много, зависи как вижда човек света и как живее живота си. Единствената глобална истина е, че Иисус е Христос, другото са вариации на различни истини.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

И какво според теб предстои, което ще бъде по-добро? Примерно досега хората при "грабителската" система можеха спокойно да си купуват от магазина храна и да ядат три пъти на ден. Отдавна няма страх от глад. В следващите години ще са шастливи, ако могат и веднъж на ден да хапнат нещо. Това вероятно е много по-добро?

Искаш ли да ти кажа защо няма да дойда в твоят гараж? Няма да дойда понеже си един човек, а ти разбираш само от ходова част. А на мен ми трябва и човек по ел. инсталацията. Да ама не ми се ходи да обикалям по 300 сервиза. Искам да отида в един и да ми свършат всичко. Аз само да натискам педалите и да въртя геврека и да возя жена деца, любовница и прочие. Хайде сега ми обясни в твоят тъп комунистически строй, който доказано се сгромоляса. Как ще стане това?

Бойкот на VW заради протурската им политика !!!

Какво прахосничество на ресурси е смяната на кола с нова на всеки три години.

От мой личен опит една кола, дори и френските, в София (където зимата се соли здраво) може да изкара при нормално каране 10-15 000 км годишно и добър късмет между 20 и 25 години така че да му мислят производителите.

1500000000000000000+

Програмират ги вече като тонерите на Xerox,.... стигнат ли до определи км да дааат дефекти...

Имам 2015 Тойота камри вече е на 500 000км. Като нова е. Без никакви забележки до сега!

Почвайте да подарявате :) Чакам...

"ПОДЪРЪК" НОСЕ СЛЕД СЕБЕ СИ ДОСТА НЕГАТИВИ - ДАНЪЦИ, ПОДДРЪЖКА, , РЕМОНТИ, ЗАСТРАХОВКИ, БЕНЗИН ... ПО-СКЪПО ИДВА ОТ ЕДНО МАЛКО ДЕТЕ !

Е, и ние трябва да жертваме нещо :)

2020-05-13 23:42:20 Пеп (нерегистриран) Е, и ние трябва да жертваме нещо :) ---- НЕ ГО ЩЕМ ТОЗИ "ДАНАЕВ ДАР" !

А тесла като се появи със завод в Германия може направо да затваряте!!!

'ай стига бе! Не знаех, че в Германия има толкова хомосексуалисти.

Кризата в този бранш започна много преди вируса да ни завладее. Компаниите бяха изправени от една страна пред проблема с вредните емисии и намалелите продажби и от друга страна трябваше да инвестират много пари в развитие на новите технологии в т. ч. електро а-ли и т. н. Като цяло натиска от страна на централите към дилърите за повишаване на продажбите растеше от година на година без да има явна причина за това. Дилърите пък от своя страна правеха и продължават да правят какви ли не схеми, за да могат да постигнат тези таргети. И сега дойде времето този балон да се спука. Вирусът просто ускори този процес......

Който инвестирал в нови технологии, развил. А който инвестирал в софтуер за лъжене с емисиите, сега се чуди защо не върви "народната кола" гоУф за 30-40 хиляди евро бройката. Ами (1) да си оправят кошниците, 2020 година сме стига с тия нафтови печки и (2) цените и пак цените, не може японците заедно с митото за коли да продават с 25% по-евтини и определено по-здрави коли А и митото вече падна. Така че, браншът дойче кошник да си направи изводите.

Автомобил който струва 40000 еврака реалната цена му е 14000 еврака така, че рязко цените надолу и нещата ще се стабилизират.

И 14000 евра са много за тези пласмасови трошляци.

Май нещата пак отиват към Китай. Необятен пазар. Само да поискат и ще лапнат 1 милион коли като куче кренвирш.

Започва се...хората спешно трябва да започнат да харчат!

Няма проблеми. Само да има какво да похарча.

Понеже съм на последната S- класа на МВ и ми е малко притеснено, че тая есен излиза следващата, някой цървулан тук има ли инфо дали ще се забави новият модел?

Тва в коя игра??

+++++++

Е сега е време да станат пак народни коли.

Спокойно - това ще се отрази след 20 години в Перник ...

Да пуснат за по 5 бона за нашия пазар и гарантирано ще има търсене!

удариш греда ! въпросът е не "за колко", а "за какво" да купуваш! имаш ли отговор на този екзистенциален въпрос ?

Интересно как Ганьо започва да злобее от радост за някава "новина" неясно от къде и защо. Немците не ги мислете те ще се оправят но Ганьо ще продължи с цървулите и селските си тарикатлъци...

Въобще да не ги почват тези бараки !

Да спора всичко дреме ми

Ако искат да се раздвижи , пускат новите модели с 40-50% надолу, договорят нулева лихва пи лизинг с някоя голяма банка, и така. И после чакат негово величество клиента ако е на кеф да си купи нова кола. Ама д ами държат някакви тавански цени и да викат че нямало продажни е немска наглост. По-интересно е какво се случва с 4-те премиум немски марки - бмв, ауфи, мерц и порше. Интересно дали и те страдат , примерно как вървят продажбите на ес класата, или и там е спряло. Поме в България като гледам кризата е ударила предимно малкия и дребен бизнес, който не се интеесува от ес класа.

VW имат собствена банка създадена 1949 само за финансиране на покупки на техните си коли - салдо за 2018 над 80 милиарда евра така че скоро не чакайте цени да падат, има още доста кръв да капе от тях докато се смирят

няма търсене, ама цените в магазина същите. Ах гиди шваби, имате нужда още да изгладнеете.

е същото - няма търсене на патриотичен домат, ама цената му - 3-4 лв. това му казвам изкустеван инфлация ... ама тя ще е довреме ... посре идва страшната дефлация и депресия ...

Те тия неща не остават дълго време. Пазарна икономика кура ми янко.. Хич няма да ги съжалявам като почнат да мрът от глад по улиците.

За насърчаване на продажбите автомобилостроителите и подизпълнителите се опитват да получат нова правителствена програма, ---- - "насърчаване на продажбата" ! как може да "насърчаваш" покупка, ако просто няма нужда от тази покупка! ей ... не ви увряха главите , още маркс ви каза, че в затворена сситема, капитализма, стъпващ на постоянен нарастващ харчлък и обречен. физически няма на къде да "разшиявате", ами ако искате да оживеете сред тълпата, която е 95% - започвайте да преразпределяте! съвсем сериозно ви го казвам ...

потъна в сълзи..

Алооу Фай Ве , пускайте Лади 2107! Тук в България има голямо търсене и ще ви спасят от кризата селските батки с анцузите Адибас !

Кво става с новия завод ?

Пак МАНИПУЛАЦИИ, заглавието няма нищо общо със статията. МАФИЯ, МУТРИ СПРЕТЕ СЕ. СКОРО НИЕ ЩЕ ВИ СПРЕМ.

Земахте ни гоуфовете, барем ни земете и винкеуите и да се свършва тая тегоба!

А завода тука?

Е когато граници са затворени и няма сигурност много ще изчакат за поръчка на нова кола. Изобщо някакъв хаос е!

Няма търсене,защото има потребителска криза,има потребителска криза,защото медии и политици я предизвикаха! Хората ги е страх да инвестират,защото не знаят утре,какво ще се присетят малоумните политици и дали няма да започнат пак да затварят всичко! иде брутална криза,ако не престанат медии и политици да облъчват хората със страх и паника покрай тоя вирус! Дори при Испанския грип не е имало такова всяване на паника,както сега!

Ами вземете пример от вашия приятел нашия премиер и приложете мярката 60/40 - 60% от цената от вас, 40% от мене и ще потръгне търговията.

1000 плюса!

С части от Китай, сглобка от разни новодошли афганистанци и надценка от 300% някак си не ми е жал за тия, особено с големите им игрички къде ще им е новият завод дали в Турция или в България, тотална драма беше станало.