Германският автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) отново ще спре производството си за няколко дни през май по някои монтажни линии, които току-що бяха отворени, поради слабо търсене на автомобили, съобщи на служителите си групата, цитирана от Франс прес и БТА.

В завода в историческата централа на компанията във Волфсбург две монтажни линии ще бъдат изцяло спрени, а една ще работи на намален график в продължение на четири дни, на 15, 20, 25 и 29 май. Това е посочено в послание, поместено снощи във вътрешната компютърна мрежа на групата, видяно днес от АФП.

Спирането ще засегне моделите "Голф" (Golf) и "Тигуан" (Tiguan). Автомобилната група възобнови производството си в края на април след няколкоседмично прекъсване заради пандемията от коронавирус.

Временното прекъсване на работата е илюстрация за трудностите за възстановяването на производството в Европа след ограниченията, свързани с COVID-19, довели до исторически спад на продажбите на европейски автомобили през март и април.

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) днес преразгледа към понижение прогнозата си за световния автомобилен пазар и вече очаква спад от 30 процента в Европа и 25 процента в САЩ. Китайският пазар ще се свие "само" с 10 процента.

За насърчаване на продажбите автомобилостроителите и подизпълнителите се опитват да получат нова правителствена програма, подобна на премиите за закупуване на кола, въведени след финансовата криза през 2008-2009 година.