Коментари - Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа | Бизнес.dir.bg
назад

Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа

В Австралия вече говорят за нови стимули при внос на работна ръка за технологичните индустрии

Обратно в новината
| Автор : Георги Велев, 3е-news.net

Коментари - Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Жалко, рискуваме да живеем както милиони години досега.

За зеления преход не ти трябват компютри, а компоти, пардон, компости. Освен това за компютрите ти трябва ток, а в зеления нов свят токът е проблем, когато няма вятър.

Няма липса на кадри в АЙТИ сектора. Има кофти рекрутмент и неясни изисквания. Инклузивните политики и Давоската зелена адженда така омотаха индустрията, че тя се напълни с некадърници. В момента всички уволняват наред. Жалкото е, че некадърниците имат само една цел, да останат на работа. Тези, които са добри заминават първи. Съответно корпорациите се опитват да ги наемат със занижени заплати. В сектора обаче протата им писна от тия простотии и не искат да се връщат на работа. Честито на всички лаладжий, лаптопаджий, и проджект мениджъри, които ред код не са написали в живота си и една линия не са драснали.

Абсолютни глглупости са написани в тази статия. Аз съм без работа от 2 месежа и работех в ИТ бранша. Това е само бръщолевене с цел маниполация на общественото мнение. Може би има недостиг на ИТ специалисти,но повечето компании търсят хора които имат 10-15 г. трудов стаж и са на ококо 25-30 годишни.

ден имаше статия ,че пазара е залят с ИТ специалисти, и че изк. интелект ще им вземе работните места.Днес тази новина...Ако ще лъжете поне се постарайте повече.

То цените на тока станаха отрицателни по обяд...

Щом ощетява зеления преход - значи е добра новина!

Докато има мениджъри, които не са минали по няколко стъпала в йерархията и не разбират естеството на работата (често и защото изобщо нямат образование в съответната област), проблем с кадрите все ще има. В който и да е бранш!

Стига бе! От Азия и Африка в Европа последните години дойдоха най-малко 10 млн. Ай Ти специалиста. Използвайте ги ,бе!

с тоя "дигитален" преход ве! . кой ви каза, че хората искаме някъде да преминаваме ?! насила ли ще ни тикате ...ами ако не искаме, кво ше правите ...гъбата ли ? . никой няма да се откажи от кеша - единственият останал "остров на свободата" ! ако ще ме следиш потоянно и ще знаеш къде и кога съм си купил баница ..по добре да се самоубия !

От 1-2 години компаниите почти не търсят стажанти и джуниъри в ИТ. Преди това пък се скъсваха да вземат хора на килограм. Пазарите са много волатилни в този сектор. Все пак, който има интерес, според мен няма лошо да учи. Дори и да не работиш като ИТ, може само да ти е от полза да понаучиш малко "компютри". Не е нужно да ставаш програмист, има и други "по-леки" професии в ИТ или свързани с ИТ. Вместо да гледаш щуротии, пусни си например нещо да научиш малко Линукс, операционни системи, малко бази данни, редактори на изображения и т.н. - лесно е да се почне от нещо малко.

Извинявай, но защо ми е Линукс, след като снам Уиндоус и МакОС?

като е тъй защо през последната година в гей атлантическата общност бяха уволнени стотици хиляди АйТи спцеицалисти и продължават да уволнятват със същото темпо? И то от компании от ранга на гугле, амазон, епъл дето уж нямат проблем с парите - тия май не искат зелен преход или вие пишете глупости?

Боцам на Асемблер, С/С++, а високите нива като Пайтън и Матлаб, или баналности като джаваскрипт и РНР даже не ги броя. В момента съм на етап аспирантура по елекроенергетика и чистото ИТ ми е много назад в приоритетите. В днешно време, всеки инженер трябва да е добър ИТ, така както и трябва да знае отличен английски. Да не говорим, че то почти всичко стана сглобяване на фреймуърци, пък като видя Риакт и Англюлър, ми се отщява. В обобщение - ИТто отдавна не е това, което беше, а гладът за читави машинни, електро и прочее инженери е голям. В момента всички пари, вкл. и тези от т.нар. "зелена сделка" се пренасочват към ВПК, а за там хора няма - ни химици, ни машиностроители и уредостроители, ни нищо.

За да се научи. Затова.

Почна от Мъск. Той реши да сложи ред в Туитър. Инвеститорите на другите - Фейсбук, Гугъл - видяха това и питат кога и вие ще уволнявате. И те го правят - не защото много им се иска, ами нещо като тренд е. Та така - игричките на големите. Без никаква пазарна логика - компанията рапортува рекордни приходи и почва рекордни съкращения. Жалко за хората, какъв стрес им образуват.

Сега линуксаджиите ще ти разкажат как уиндоуса е пълен боклук и ще имаш вируси, тури си едно убунту и ще заживееш нов живот !

И аз не бих те взел на работа.

Сега остава и да кажеш какви са чак толково разликите между мак и линукс..

Как си на 25 години и имаш 15 години трудов стаж ?

Щото балонът се пука. Навлизаме в дот.ком вер. 2.0.1.

Почти всички сървъри са на Линукс. Съответно познания в тази област са нужни/полезни не само за системни администратори, девопс и програмисти, но също за тестери например. Дори и ако не искаш да работиш в ИТ сектора, пак може да ти е полезно, ако искаш да го ползваш на компютъра или лаптопа. Съветвам те да почетеш за предимства и недостатъци (но гледай да са по-актуални мненията).

с тая "дигитализация" буквално ни превърна на маймуни - затъпяха ни децата тотално, нищо реално не знаят без "е-нтелекта" , нищо не могаат ..обездвижиха се напълно...пълно унищожение ! . ще ви дам една "цифровизация" ! всяко нещо има някакви разумни граници, зад и над които нещата се израждат ! -

С мотиката ! Маай цял ден - хем ще си здрав, хем много умен !

Да бе целият ажур е на линукс, естествено.

Тоя Ажур навремето беше и на ДОС. Ама това какво общо има?

Човекът го казва иронично - такива търсят фирмите, т.е. "еднорози".

>> Сега остава и да кажеш какви са чак толково разликите между мак и линукс.. Въпросът е много хубав. И двете са нещо като "юникс" и от тази гледна точка в терминала (или това, което се случва "от долу") е доста подобно. Но ако си вземеш Мак и просто си го ползваш по стандартния начин САМО с графичната среда, няма да научиш нищо за това, което имат като общо. Това донякъде важи и при много от съвременните линукси (като Убунту, Кубунту, Минт и т.н.) - преди години все се налагаше за нещо човек да копи-пейства разни команди в терминала, драйвъри често не работеха и т.н. Днешно време е доста по-добре и много хора, които нищо не разбират от компютри и им трябва браузер и 1-2 програми, някой като им качи един Минт да речем, си го ползват без проблеми. Все пак е полезно, ако човек научи някоя и друга команда и ползва терминала - особено ако иска да работи в ИТ, ще научи или затвърди неусетно доста знания. Но това е само "техническата" част. Има много други важни разлики, за които не искам да пиша фермани - има много инфо в нета, но трябва човек изрично да потърси, да разбере предимства и недостатъци (защото има и от двете) и да си изгради мнение.

Някой да те бие в главата да участваш? Живееш в свободен свят! Прави каквото искаш и не занимавай другите с личните ти проблеми :)

Е няма страшно нали сме поканили мигранти от африка и близкия изток те са големи айти специалисти ще запълнят нишата даже пари няма да искат :)

То па и тогава всички са били на нивата, какво плашиш гаргите и ти :)

Какви ИТ кадри бе? Поколения от функционално неграмотни проститутки и наркомани, знаещи само да мажат само по телефона. То не може една крушка да смени, те ИТ-та нямали.

Само вие 50 плюс сте най-умните и всичко разбирате !

зелени и дигиталнит глупости на златня милиард... В нормалните държави, около 7 милиарда човека, развиват земедлие за да не ядат насекомите на клаус шваб.

Хаха, за тебе хипервайзър е нещо като дос, щото има само конзола ли ! Няма що, разбираш ги нещата !

ами излишеството на лаладжии и илитерати в средите на зеленяците застрашава въпросните неща...

За съжаление, има нещо такова. Народът яко изпростя и далеч не само тук.

В ИТ сферата работят пълни дебили и затова сме я докарали до тук. На последният етап на интервю за работа като поддръжка на Авая дебила който бяха сложили за началник на отдела ме отхвърли защото не знам коя услуга на кой порт е и къде стоят логовете. Аз му викам че мога да си ги намеря ако ми потрянват, но дебила не иска да можеш, а да знаеш на изуст глупости, които като ти потрябват ги научаваш веднага. Обясняваше ми че не мога да видя в интернет номерата на портовете защото информацията в интернет можело да не е вярна. Такива тъпанараи зубъри абсолютно нищо нормално не могат да свършат. С тоя дебил накрая се скарахме, защото след като почна да ми умува че не знам портовете, аз му цитирах статистиката с която се хвалят на сайта им че се справят с проблемите и го попитах, а след като знаят портовете защо са такива големи времената за отстрабяване на проблемите, а за тоя дебил дни да не ти работи ай пи телефонията било нормално. И такива дебили са навсякъде. Разправях се с дебилите от Интел че не ми работи опенцл на интелската видео карта и тия безмозъчни дебили ми бутат мозък как да си преинсталирам драйверите, при положение че виндовса ми дава че фаиловете на драйверите им не са подписани На нвидиа всичко ми работи, а на интел не и интел дебилите ме пращат да се разправям с Майкросовт и ми твърдят че нвидията ми неработела. Няколко пъти съм се разправял със съпорта на интел и нито веднъж тия дебили не решиха проблема. Типичен пример за дебилите от ИТ е когато в началото на ССД дисковете никой освен интел не беше се сетил да направи алгоритъм против износването и супер скъпи СЛЦ дискове се пробиваха за 0 време. Записвайте се за канала ми в телеграм ППРАЗУМ с латински букви за да ми помогнете да направя България нормална просперираща и модерна държава която работи за народа и в която няма насилие, няма разделение и омраза и всички сме равни. Не хапе, не боли, нищо не ви струва. А ако спечеля аз печели цял народ, а ако загубя печелят само мутрите.

Глупаци, невиждали уин 3.Х и матричен принтер, моля да не се обаждат и да не намесват виртуализации ни в клин, ни в ръкав. Тия от Бонев да не мислиш, че са го почнали тоя Ажур вчера? Помня, че на досовския съм виждал да ми изплюва съобщение за грешка буквално "Нещо става!" - ха, ха, ха.

Икономика не правят. Трябва кадри. Ма кадрите са ЛГБТКЮ+ тиквеници обитаващи метавръза. Щом опряха западните мърши да правят хакатон за дронове а парата я дават фашистките корпорации Гугъл и Палантир пиши го бегало. В нормалните държави има образование. Всичко, което ползваме не е вдигнато от келеши цъкащи абстракция в гаражи а от сериозни научни работници в МИТ, Станфорд и други университети. Сега там са на ниво амеба и добре че са азиатците и индийците, че няма да има кой да им подкара идиотиите. Смеят се на Русия и Иран, ма ВУЗовете и на двете изостанали държави имат повече инженери завършили от социални лаладжий и мениджмънт онанисти. Като добавим в тая хава и генеративните лайна на ЛЛМ моделите, скоро ще е като с Кобол. Ще има обяви: Търсиме стари специалисти на Си Плюс Плюс и Асемблер. Плащаме в злато. :)

Извинен си мойто момче. макОс е вече такова лайно, че не може да се ъпдейтне нормално без преинсталация. Едно време ъпдейтвах нова версия директно под 10 минути. Сега даунлодвам един блоб, който отказва да се инсталира. Ходя по форумите на Апъл, а там съпорта не съществува, юзърите сами си помагат. Та се оказва, че трябва да си затрия всичко и да преинсталирам, щото гениалните зумъри в Апъл са решили, че подръжката на Интел базиран процесор не им е топ приоритет. Извън това, ако не е Литъл Снитч да спирам телеметрията на централата няма да си пусна Апълска машина. Уинбозата е скандална в това отношение. Ма там поне ъпдейтите минават щото е такава дупка цялата ос, че на седмица по три пъти тря се кърпи. Линукс отдавна не изисква терминална инсталация. Абсолютно всичко което ползваш го има като алтернатива. Тъпите Адобски лайна и без тва са блоутуер. Фигма за дизайнерите бачка в браузъра. Давинчи Резолв е топ видео софтуер, който освен, че е фрий, се търкаля без проблем под Линукс. Да не говорим за Блендер, че е с топ пърформънс точно там. Истината е, че Апълските предимства заминаха с ерата на Джобс. От както счетоводителят управлява само ловят балъци с надценените си смартфони на които операционната система отдавна загуби всичко интересно като опция. Да не говорим, че там следенето няма как да се спре, докато Андроид базираните могат да бъдат оптимизирани. Ма вие сте си такова поколение. На кретени, които кълват на лъскавки и шаренки нещица. Това, че нямате визуална култура и технологични познание не ви пречи да си мислите, че сте адекватни щото ползвате Ябълка. Мно ти знае тиквата, че отдолу се търкаля БИЕСДИ. И точно това беше предимството на Апъл. Не ставате. Тва е извода. Липсва ви този момент, в който осъзнавайки, че трябва да приемете реалността и да се напънете избирате лесната пътечка. Ръчкайте там шаренийки и си давайте парите на трети страни за софтуер като сървис.

В момента няма файда да учиш и бачкаш ИТ. Много работа, постоянно нови неща и учиш за пресеетифициране. Ти учиш, държавата ти взема дебел данък, някой ти ебе жената през това време докато си окирял и прегърбил зад клавиатурата. Развиваш хипертония и гушваш букета точно за пенсиониране

Новодошлите инженери не са ли достатъчни или старите инженери трябва още да ги хранят?

Не са кълчър фит и не отговарят на новите зелени изисквания за инклузивност. А и знаят кой пол са. Тва е изключително важен фактор в съвременното айти същестуване.

Има естествено файда. Ма за тия дето имат акъл. Просто се зачиства събраната плява последните 10 години. Ти инвестирай в Пайтън, Майескюел, дори Риакт и после да видим дали ще ревеш. Съвременният разработчик все повече ще има инструменти, които да му спестяват време, ако има полза от текстовите калкулатори тя е, че в ръцете на професионалист му намалят усилието поне с 30 процента. А жена ти винаги ще има кой да я праска докато си на работа. Да не би да реши, че на строежа докато мъкнеш кофите с вар, тя ще ти вее с ветрилце да не се потиш? Ква е тая лузърска логика. Свиквайте бе. Жените принципно са курви. Ако си наумят, че ги сърби, докато отиде до магазина долу пред входа ще се опъне със съседа.

Само като си пусна Туйтъра/Екса и видя мисленето на "лидерите" и "разработчиците" и ме заболява главата директно. Не е имало толкова наивно и объркано поколение от години. Дизайнерите въобще не искам да ги коментирам. Още продължават да се състезават кой колко по-нацоцан бутон или изкилифендрена анимация ще изсере. Къде са архитектите? Къде са юекс специалистите? Ще ви кажа? Тия, които още не са уволнени кешират каквото могат от борсите и обръщат в земя, злато и сребро. Щото са тъпи. От вчера се върти пост на 20 годишен системен специалист в Майкрософт, който си ъпдейтна новата работа със заглавие: Собственик на ферма за гъски. Гъшият пастет ще се харчи с години. Правете си изводите.

3.11 и още доса си беше на почит. Ама ти май не си мръднал от там. Ажура почва с хардуер, мрежи и хипервайзър.

Някакви "ИТ"-та на 50 + години, дето още живеят 40 години назад ! И младите всичките до един били тъпи и нищо не ставало от тях. Абе, некролозите ви се подават от джоба бе !

повтори след мен "Майсикул". МАЙ-СИ-КУЛ.

Интерсно кое е по-важно за човечеството - зеления преход ИЛИ дигиталния преход? Щото като спре тока не е ясно за каква дигитализация ще говорим?