Газпром не се отказва: не смята да намалява, а да вдигне цената за Полша

Ожесточеният спор е за надути (според полската държавна компания) цени със задна дата и 1.5 млрд. долара компенсация

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1 и половина МИЛИАРДА, а не като нашите смешници....

Това са добри пари. С малката забележка, че популистите в полша хвърлят прах в очите на лумпените/потребители, докато тези милиард и половина (ако не и доста повече) преминат като корекция на цената в касата на Газпром. Газпром никога не е била на загуба и няма да бъде. Още повече, че Газпром има дневен оборот два пъти по голям от годишния брутен продукт на полша. Но както казва покойният Тери Пратчет: "Не се усещаш че са те изяли, докато не чуеш оригването"

Това е пазарна икономика.Като не ти харесват цените отиваш при друг доставчик.Ама нямало такъв.Ми тогава или се отказваш от покупката или си налягаш парцалите и плащаш като поп.Няма такава търговия при която цената да се определя от потребителя.

Газпром Оборот‎: ‎▲ 5,180 трлн руб. $74,6 млрд (2018) Полша БВП (2018 г.) 585,7 милиарда USD (2018 г.)

Цената е там, където се пресичат кривата на търсене и предлагане. Газпром тепърва се учи, какво е конкурентна среда.

Норвегия снабдява цяла западна Европа и капацитета и се очква да спадне с 2/3 до 10 години, защото находищата са изчерпани. Газта от САЩ е добита с фракинг и е 3 пъти по-скъпа от руската. Единствено Катар има шанс, но втечняването прави газа 2 пъти по скъп. Решението на Полша е политическо

Я обясни малко повече оборотите и брутния продукт на Полша.

Удри, бай Мюлер! Удри!

Вече 30 години ни убеждават, че имало някаква пазарна икономика. Ако има - щом ти е скъпо отказваш покупката и тичаш при друг доставчик. А не със съд, който се превръща в партиен комитет, да се налагат цени по комунистически!

пак старата мантра. Явно не помните че 2014та Газпром ни продаваше газта като за братушки на 512 долара, а на фашагите от Германия на 250. Благодарение на ЕС и баба ви Меркел вече купуваме под 100. Ама пак си мечтаете да ви ограбва "братушката" и повтаряте тъпите мантри коя била по-евтината газ. То се видя коя е. Кьорави ли сте? Русия през цялото време квичи от болка и намалява цените за да се изравни на кило-джаул с ЛНГ-то

тя руската газ отваряш кранчето и тече. Няма станции за нагнетяване, няма тръби за поддържане, няма хранилища за поддържане, няма инвестиции които да се избиват с десетки години. въртиш кранчето и потича. Пи 10 млрд газопровод - знаеш ли за колко време ще го избиеш от такси за превоз??? При сегашната цена на газа - над 120 години. До тогава - я камилата, я камиларя.

Какво излиза, Газпром май ще плати, друг път. Нали има договор? Поляците насила ли са го подписали? Има ли в него клауза че трябва да получават газ на цената на тоя за Германия? Газпром да ги съди за неправомерно нанесените щети на СП 2 !!!!

Благодарение на г-н Борисов ,Газпром клекна и сега цените на братския газ е с 50% намалена... и това е благодарение на това че в България има вече и др доставчици. Поляците що не бият дуспата на газпром и ватенките да умират от глад..ха.ха

Когато Стохолмският Арбитражен Съд осъди някоя от Западните Държави и това започни да се случва редовно, ТОГАВА ЩЕ МУ ВЯРВАМЕ. За сега както е казала Америка измислени съдилища като Стохолмският Арбитражен Съд са подигвавка. Работя в Полша и знам много добре какви са заплатите. Те зависят от САЩ 100% иначе са умрели. Ако са по-добре от Руснаците що ги няма на морето бе НАИВНИЦИ.

поляци американци и други капачки взети заедна са гола вода пред газпром.Нещо повече-сащисаните увеличават покупката на руски газ и петрол през последната година въпреки лая и скимтенето. И ако някъде умират от глад това е в гетот ФАЩ където си тека масови убийства и гладни бунтове.

дотук квичене и плач има само отвъд океан-масов фалит на 90% от шистовите компании, укази срещу Германия за северен опток 2 който на които никой не обръща внимание и някак си Газпромв стана най големия доставчик и на втечнен газ и не само за ЕС, ами удвои износа на такъв и за самите САЩ.Та за какъв пазар на американски газ става дума.То не само че в умелани количества а и ней нерентабилният.