Бизнесът предлага нов модел за договаряне на заплатите

Трябва да се съобразяваме с икономически фактори, а не само с административни, смятат от АИКБ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уважаеми другари капиталисти, НЯМА справедлив модел на пряко договоряване между работодател и работник, който да е приложим за България. Към момента, вече 30г. и повече, компаниите предлагащи работа действат на принципа всички са замени, и колкото по-евтина работна ръка, толкова по-добре. Цялата концепция ви е сбъркана и въобще плоската връзка МРЗ, среднопретеглени величини в заплащането са пошли популистки методи на стъкмистика. А може бо трябва да се мисли в насока необлагаемим минимум и минимални часови ставки по професии в категории квалификации, стаж и прочие хибридни модели и задължителен държавен контрол между "договарянето" работодател и работник. Нали сте наясно, че единият изива ръцете на другия както може и със всякакви средства.

Чакай чорбаджия(сега се зоват бизнесмени) да ти каже: Човече, малка ти е заплатата, дай да ти я увелича.

Ало, ДИР-а, защо ме триеш? Какво извън темата има в израза "Напред, о роби на труда" ? То не може коментарите да са само от захаросаните.

Напред, о роби на труда!

Вярно е, че административното определяне на МРЗ не е пазарно. Обаче и методът предлаган от работодателите също не е пазарен. ПО принцип съществуването на МРЗ не се обуславя от пазарни принципи - не е казано, че тъй като МРЗ е 510 лева то ще намериш човек, който да мете офиса срещу толкова. Може да не можеш да намериш и за 1000лв. на месец. ТА увеличението на МРЗ води до увеличение единствено ако в договора заплатата се определя от това колко е МРЗ - нещо, което не се практикува в частния сектор. Реално погледнато при съществуването на МОД - минимален осигурителен доход съществуването изобщо на МРЗ няма особен смисъл.

Какви пръстчета само,изтънчени накичени със злато.Това злато скоро ще ви излезе през носа и г.за.Нека останат само бизнесмените.Колко добре ще е ,без работещи .

Най добре ще е да се съкрати цялата администрация ,учители,лекари,сестри екушерки......за да има хора за "бизнеса" За този "бизнес,"който осигурява работещите на минимална заплата на 6 дневна работна седмица,наема пенсионери без договори,без никакви права и този същия бизнес се е загрижил за по "тежки времена" Лошото е ,че този "бизнес"е в ръцете на т.н.управляващи.Скоро ,много скоро друга песен ще запеете.

и е най-често бизнес на хранилка от бюджета по схемата "обществени поръчки"....

Нямаме тема за разговор с такива, докато не може всеки да си купи ТЕЦ за 3500 лв., като Доги няма за какво да разговаряме.

Колкото и да изглежда странно сегашния модел с раздутата държавна администрация и бюрокрация е полезен. Само ако имаше начин десетките безсмислени структури да нямат реален предмет на дейност щеше да е чудесно, защото в момента тормозят и дребния бизнес и населението. Предложенията на "бизнеса", както винаги, са продиктувани от егоистични мотиви. Олигарсите искат държавата да освободи много хора с което да предизвика нестабилност на трудовия пазар и да се възползват от това. Вместо това е хубаво да свикват с европейски заплати и да не забравят, че още се знае кой какво е заграбил и не е изключено да им се случи случка при подходящи условия.

На сегашните пенсионери държавата и много "бизнесмени " дължат много.Благодарение на техния безплатен труд - ленински съботници;димитровски съботници;бригади от ученическата скамейка та до пенсия...Държавата така "спестяваше", а много от сегашните бизнесмени пък приватизираха за жълти стотинки недвижими имоти , а ние получавахме и получаваме жълти стотинки за заплати,а сега пенсиите ни са пак жълти стотинки - няколко поколения сме потърпевши от т.н. смяна на системата...

Терминът ''бизнесът'' е много не на място.Като се каже бизнес си представяш едни бизнесмени в костюми, взимат важни решения, водят преговори, имат някакви познания за финанси, планират.Нашето си е едни наши момчета кой приватизирал фабричката за 1 лев, кой построил хотелче да изпере едни пари, казина, дюкяни, сергии за гащи и кафенета.Това е по-скоро алъш вериш.Правилното заглавие би звучало "Алъш веришът предлага нов модел....''

Добринчо, и ти ли си продукт на УУ НеСС ? Ба ви у асоцоацията ...

А за несъразмерното увеличение на лакомията и печалбите нещо да кажете?

Снимката е чудесна илюстрация на отношенията работодател - работник. Точно за такива заплати се гласи "бизнеса".

СТИГА СТЕ СЕ ПРАВИЛИ НА ЛУДИ!!! СТИГА ЗА МАМИТЕ ХОРАТА!!! В ЧУЖБИНА БЪЛГАРИТЕ РАБОТЯТ ЕВТИНО В СРАВНЕНИЕ И С ПАКИСТАНЦИТЕ!!!! ЗНАЯТ ЧЕ ТОВА КОЕТО ИМ ДАВАТ В Б. Г. Е СМЕШНО И ИЗНУДВАТ ХОРАТА ДА ИМ РАБОТЯТ ПО ЕФТИНО ОТ ОСТАНАЛИТЕ!!!!! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА ХОРА КОИТО СЕ СЪГЛАСЯВАТ!!!! ТА ЗАТОВА СИ РАБОТЕТЕ, А МЛАДИТЕ ДА СЕ ИЗНАСЯТ!!!! БОКО ДА СИ УПРАВЛЯВА РОМИТЕ!!!!ХА ХА ХА!!!!

Ли го изсрахте бе, бизнеси веда!?

най-добрия модел за работника е следния - договаряш се на цената на която искаш ти. Ти продаваш ТРУДА си. Ти му определяш цената. Ако не им изнася - да си търсят някой друг който да е некадърен и да им съсипе фирмата. Алфове от типа "Сега толкова, а по-късно повече" се отговаря директно със: "Ами тогава ще дойда по-късно"

Какво очакваш от тоя прост народ, който няма какво да продаде, понеже му липсват и качества, и познания. Виж ги как се слюнчат надолу против гадните капиталисти-робовладелци. В ИТ индустрията в момента се предлагат заплати по 6-8 хиляди нето и фирмите пак не могат да си намерят достатъчно програмисти. Да седне Ганьо да научи Java или .NET? Ннннеееееее... далеч по-добре му е да си поиска от Цар Тиква да увеличи с наредба минималната заплата, че да взема 520 лева вместо 500.

dotan

На теория си прав, но на практика това е приложимо за по-млади хора с техническо/ математическо мислене... предста ви си 50-55 годишен човек да учи Java... а дали дори да се изучи някоя фирма ще вземе 55 годишен младши програмист без никакъв опит? Икономиката не е само IT сферата и не всеки става за IT специалист...

В близките10-15г ще се пенсионират и последните български роби склонни да работят и да са бедни,да не си получават заплатите,а да гледат как робовладелците сменят коли за 100-150 бона всяка година и договарят как да не плащат достойно за труда на хората.Тогава ще разберете за колко точно работят молдовци и украинци в Полша,Чехия,Унгария 50-60 долара на ден чисто(Има много клипове в Youtube по темата) или другия вариант са братята роми

Кви заплати ве няма такова нещо в БГ.

Фалираш, застрелваш децата си и бегаш, да се удавиш, бизнескратунски плъхове гнусни....заплатите в България нямат да зависят от вашата некадърност, крадливост, простащина и идиотщина ...

Той, "Бизнесът", т.е мафията в България, предлага нов - мафиотски модел за договаряне на заплатите, за да експлоатират работниците!!! Така е в евроГейският СЮС!!!

БЕЗ ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ!ТИЯ ВСИЧКИ СА БИВШИ БОЛШЕВИКИ И НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ БЕ!

Тъпак, точно в ЕС не се случват такива гаргари, каквито си прави тука "българският бизнес" с работещите! Щото там правят мащабни стачки, дето блокират цялата страна и синдиатите им не спят! Къде другаде в ЕС има такива ниски заплати, като така било там, а, тикво куха? Тоя отгоре хубаво ти е написал, че това ти го начукват домораслите ти родни "работодатели", ама кретени като теб само се чудят за какво ЕС да им е виновен!

Стига сте ги наричали " бизнес" тия прости психопати, откраднали за левче активите на бг , всичко построено с ръцете на нашите родители.... Да се избегнело несъразмерно увеличение на възнагражденията в бг ,....ало крадци гнусни, какво увеличение са 5 евро бе смотаняци и то само за директорите на гроб ви казА горанов....всички сте мръсни затворници, и престъпници, ама не сте в каторгата...дееба и шибаняците - статукво на мизерията и простащината , дееба тъпаците, дееба до един мръсници , сатани и психарите....Кой работи за тия кретени бе, напуснете от тия шибаняци, да си внесат уругвайци....шибани простаци...бизнес с мизерия, кражби това им дай на тия говеда

Koйто работи и плаща данъци и осигуровки, издържа и поддържа най-големия терорист (вносните са без значимост) - самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!