Максималният кредит, който Българска банка за развитие (ББР) ще може да отпуска е до 5 млн. лева. Такъв лимит се съдържа в проекта за нов устав на банката, внесен в БНБ.

"Това ще е лимитът за всеки единичен кредитополучател. Гарантираме, че който и да дойде на мое място, банката няма да си смени предмета на дейност и да започне да се прави на търговска банка. Трябва да следим, ако някой някога реши отново да вдигне този лимит, тази банка е на всеки едни от нас", каза днес служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Предложението си Министерството на икономиката прави заради огромната концентрация, отишла - по думите на министъра - при 20-те топ клиента (на ББР). "Най-големите 8 клиенти са получили кредити в размер на близо 1 милиард лева. Точно в момента много малки и средни бизнеси имат нужда от ликвидност", отбеляза Кирил Петков.

Министърът изрази и притеснението си, че около получателите на тези кредити има доста въпросителни за управлението, прозрачността и собствеността им. Той отбеляза, че вече вижда по-директни връзки по отношение на тези фирми. Например в "Благоевград БТ" реално Делян Пеевски е бил миноритарен собственик, а компанията, която държи "Техномаркет", е била част от "Благоевград БТ". Да, това не са директни връзки, но за мен все пак са фактически свързани, коментира министърът, цитиран от БТА. Той каза, че е бил впечатлен от факт за компанията "Роудуей кънстракшън", когато журналист се свързва със собственика след медийна изява на министъра, от което се е разбрало, че това е адвокатът на Румен Гайтански.

Преди няколко Министерството на икономиката предостави списък на осемте най-големи кредитополучатели от ББР. Публикуваме ги отново:

- кредити с размер над 140 млн. лв.: "Слънчев ден" АД, "Благоевград- БТ" АД, "Роудуей кънстракшън" АД,

- кредити с размер над 115 млн. лв.: "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД,

- кредити с размер над 60 млн. лв.: "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД, "Инса Ойл" ЕООД.

Кирил Петков е поканил на разговор тези осем най-големи кредитополучатели, съобщиха от министерството - в петък, 28 май, от 10.30 часа. На публична среща (достъпна на https://www.facebook.com/economicministrybg и на youtube канала на министерството на икономиката на адрес - https://youtu.be/OInN8trFqNw.)

На въпрос на министъра към председателят на Надзорния съвет Стамен Янев  по време на онлайн изслушване колко от осемте кредита са минавали през НС, когато Янев е бил председател. Янев уточни, че за периода на неговата работа не са били разглеждани и одобрявани кредити, посочени в списъка на големите кредитни експозиции в банката.

Служебният министър на икономиката подчерта, че промяната на състава на одитния комитет на банката от вчера, е важна стъпка, защото досега е нямало достъп до кредитните досиета. "От днес нататък ние ще имаме по-детайлна информация за състоянието на кредитния портфейл. Знаем, че банката е много ликвидна. Така че можем да гарантираме, че тези пари, които в момента са в банката, няма да отидат за поредния 100-милионен заем, а за малки и средни предприятия", заяви Петков, имайки предвид предоставените заеми от над 100 млн. лева за всяка от осемте фирми.

Вчера с решение на министъра на икономиката беше сменен съставът на одитния комитет на банката, който както се разбра от разговора с Янев е бил рядко сезиран. Новите членове на одитния комитет притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност, съгласно най-добрите европейски и национални практики и задължителни правила, посочват от министерството.

Друго предложение, което се очаква да се реализира още през следващия месец, е "да се пусне ликвидност към малките и средните предприятия по начин, по който те да го усвояват" по съществуващата програма на ББР, която, по думите на министъра, не е напълно усвоена заради пречки.

Междувременно от Министерството на икономиката съобщиха, че ото Служебният министър на икономиката Кирил Петков е отправил покана за среща-разговор към най-големите кредитополучатели на Българска банка за развитие (ББР), съобщиха от министерството. Поканата е изпратена до всички 8 фирми.