Министерството на икономиката предостави списък с осемте най-големи кредитополучатели от ББР. Повод за това станаха думите на новия ресорен министър Кирил Петков, според когото "по закон банката трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани".

В изказването си той анонсира и предстояща проверка във финансовата институция. От ББР отговориха, че са стриктни към закона и ще предоставят всяка изискана по закон акция. Заради банковата тайна обаче те не можеха да си позволят да разкрият кредитополучателите си. От Министерството на икономиката аргументират решението си да я свалят с "големия обществен интерес".

Според изнесената от ведомството информация кредити с размер над 140 млн. лв. са получили Слънчев ден АД, Благоевград- БТ АД и Роудуей кънстракшън АД.

С над 115 млн. лв. са финансирани Маркет инвестмънт АД (Техномаркет), Интернешънъл инвестмънтс ЕАД.

Кредити с размер над 60 млн. лв. пък са отпуснати на Параходство БМФ АД, Транспект АД и Инса Ойл ЕООД.

В официалното съобщение се добавя, че до края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР).

"Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от "Българска банка за развитие" АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв.", уточняват от министерството.