На фона на шумната пукотевица около КЕВР и вероятната скорошна смяна на нейния председател с изтекъл от почти 2 години мандат, сякаш цари затишие пред буря за промяна по върховете на друг ключов регулатор - БНБ. Трима членове на УС на БНБ са с просрочени мандати, сред тях и управителят. Миналия август парламентът тръгна с рогата напред да прави избор за своите представители в управата на централната банка. Със сигурност щеше да бъде претупан за седмица със само 3 дни време за номинации, не бяха приети аргументите за необходимост от поне 7 дни, а камо ли за 15... Трезвите глави надделяха и процедурата бе спряна.

Около БНБ все пак няма пазарна волатилност (националната банка е с орязани функции заради валутния борд), каквато засегна КЕВР и предизвика остра полемика на високо ниво и води към ускорена смяна на председателя Иван Иванов. Но управителят и ръководителите на някои от най-възловите управления на БНБ са с просрочени мандати и може категорично да се каже, че изборът на техни наследници ще нажежи политическата атмосфера. За да не се сблъскат два повода за повишено напрежение, сигурно ще бъде дадено предимство на бюджета за 2022 г. 

Мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 г., на подуправителя и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова - на 29 юли, на подуправителя и ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов - на 24 октомври. (Функциите на валутния борд са поети от Управление "Емисионно".)

Третият подуправител и ръководител на управление "Банков надзор" Радослав Миленков беше избран от парламента на 22 март 2019 година*.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Какво казва законът

Законът за БНБ допуска работата на управителя и подуправителите да просрочи мандатите им, ако не са избрани техни наследници в съответния срок. Според закона, управителят и тримата подуправители се избират от Народното събрание, а другите трима членове се назначават от президента. Самата процедура за избор (съответно назначаването) на нов член на управата на БНБ от парламента трябва да стартира не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Ако трябваше да се избира и сменят управители в срок, процедурата за нов управител трябваше да е стартирала не по-късно от 15 май 2021 г.

Преди 6 години Димитър Радев бе избран за гуверньор в надпревара с финансистите Бисер Манолов, Виктор Йоцов и Григорий Вазов. Тогава депутатите гласуваха оставката на Иван Искров, който се оттегли след 12 години начело на банката.

Кой ще седне на "трона"

Днес няма много имена, спрягани за поста гуверньор на БНБ, всъщност по-сериозните са три: Димитър Радев, Калин Христов и Любомир Каримански, депутат от "Има такъв народ" и председател на комисита по бюджет и финанси в парламента.

Управителен съвет на БНБ. Първи ред от ляво на дясно: Людмила Елкова, Димитър Радев, Eлица Николова; втори ред от ляво на дясно: Калин Христов, Радослав Миленков, Нина Стоянова, Николай Неновски

Снимка: БНБ

Всъщност именно Каримански - и тогава председател на бюджетната комисия, вкара ненадейно миналия август в 46-ото Народно събрание избора на нов управител на БНБ - при върлуваща политическа и здравна криза и с действащ незнайно до кога служебен кабинет. Той държеше да ускори избора, като настоя срокът за номинации да бъде 3 дни с аргумента, че народните представители от 46-ото НС са били същите, като в 45-ото, когато бил поставен въпросът за избора, но заради краткото време не се е стигнало до процедура, а за такава се знаело вече от месеци.

Ето няколко цитата от августовската дискусия при внесено за обсъждане и гласуване проекторешение всяка парламентарна група да излъчи свой кандидат в рамките на 3 дни. Думите, изречени тогава, подсказват какво още предстои да чуем в 47-ото Народно събрание. Всички цитирани, с едно изключение, са депутати и днес.

Румен Гечев от БСП, (днес зам.-председател на бюджетната комисия): "Изборът на такъв орган предполага стабилно управление и докато не формираме правителство, не е редно да се избират ръководства на регулаторни органи".

Атанас Атанасов от ДБ: "Тук не можем да се разберем да изберем правителство, а започваме да кадруваме в държавните органи. Така че нека като изберем правителство, да избираме и управител на БНБ".

Георги Ганев от ДБ: Централната банка е важен регулатор и новият управител ще бъде пряко ангажиран с влизането на България в еврозоната. В този смисъл работата на централната банка с три изтекли мандата е притеснителна, особено в такава политическа обстановка.

Кирил Ананиев (ГЕРБ), тогава и днес зам.-председател на бюджетната комисия, също поиска 7 дни: "Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно."

Георги Кадиев, тогава депутат от БСП, предложи 15 дни, заради "тромавите процедури в партията".

Любомир Каримански: "Ние не търсим краставичар, наистина... Разбирам да ми кажете, че променяме в ход изискванията за управител, а те са тези, които вие сте приели в 43-ото Народно събрание".

Междувременно миналия септември управителят на БНБ Димитър Радев (с 14 години работа в МВФ във Вашингтон) бе отличен с най-високата оценка "А" в годишната класация на авторитетното издание Global Finance. Международното признание е плюс за евентуалната кандидатура (номинация) на Радев, независимо от политическите игри и пристрастия.

Какво предстои

А пред БНБ стои твърде важна работа. В документите се отбелязва, че централната банка действа като агент на правителството за решаването на ключовата задача - влизане в еврозоната, както е планирано от 1 януари 2024 г. В тази си роля БНБ трябва гарантира прилагането на надеждни и ефективни мерки за преминаване от лева към еврото от момента на присъединяване към еврозоната, както и за плавно разпространение на единната валута и защитата й от фалшифициране в съответствие с изискванията на Европейската централна банка.

Заедно с това БНБ изпълнява надзорната си функция, като подготвя и въвежда европейското законодателство в областта на банковото дело; поддържа висока степен на стабилност в банковата система и осигурява адекватно обслужване на нарастващото банково посредничество и свободната конкуренция на финансовите потоци в ЕС.

Заради това би било контрапродуктивно, направо вредно, политическата борба да вземе превес над професионализма и заложеното в Закона за БНБ: За членове на Управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело.

*Мандатите на останалите членове на Управителния съвет на БНБ (от квотата на президента) - Елица Николова, Людмила Елкова и проф. д.ик.н. Николай Неновски, приключват съответно на 17 юни 2022 г., 2 декември 2024 г. и 13 юни 2026 г.