Народното събрание се отказа да търси управител на Българската народна банка (БНБ), за което настояваха депутати от "Има такъв народ". Това се случи днес по време на редовното заседание на парламента по предложение на народния представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев и на Атанас Атанасов от "Демократична България".

"За"гласуваха 121 народни представители - от ГЕРБ, БСП, ДБ и ИБГНИ, с което предложението беше прието. "Против" се обявиха 61-а народни представители от "Има такъв народ", а "въздържали се" гласуваха 23-а депутати от ДПС.

"От името на нашата парламентарна група правим предложение да отпадне за обсъждане точката за проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ. Избирането на ръководство на такъв орган предполага управляващо мнозинство, стабилно управление и спокойствие за избора. Докато не формираме правителство не е редно, има и други регулаторни органи, на които са им изтекли сроковете. Това ръководство на банката може да си изпълнява функциите, докато ние не си свършим нашата работа", каза от парламентарната трибуна Румен Гечев.

"Ние не можем тук да се разберем да съставим правителство, а започнахме да кадруваме в държавни органи", заяви Атанас Атанасов.

Изборът на нов управител и двама подуправители на БНБ бе форсиран от председателя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански (ПП Има такъв народ), който прокара миналата сряда гласуване комисията да предложи на Народното събрание да започне процедура по избор на управител и двама подуправители. Предложено бе за гласуване в залата да бъде утвърден 3-дневен срок за номинации на кандидати, въпреки възраженията на някои членове на комисията, че срокът е твърде кратък.

Не беше приет аргументът на Георги Ганев, заместник-председател на бюджетната комисия от "Демократична България", срокът за номинации да бъде удължен на 7 дни, тъй като изборът на председател е важен, защото новият управител ще бъде пряко ангажиран с влизането на България в еврозоната. Освен това, при избора на сегашния управител срокът за предложения е бил 7-дневен.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев (ПП ГЕРБ), който е заместник-председател на комисията, също поиска 7 дни: "Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно."

Не беше прието и предложението на депутата от БСП Георги Кадиев, който предложи 15 дни, заради "тромавите процедури в БСП".

Аргументът на председателя на комисията Каримански срокът да остане 3 дни беше, че повечето му колеги народните представители в сегашния парламент са били и в предния, когато е бил поставен въпросът, но заради краткото време не се е стигнало до процедура.

Парламентът реши, че ще разгледа на първо четене в четвъртък, 26 август, промените в законите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и в Закона за държавния бюджет за 2021 г.