Германските власти са започнали разследване на журналист от британския в. "Файненшъл таймс" заради публикациите за сериозни проблеми в компанията за обработка на плащания Уайъркард (Wirecard), информира Ройтерс.

Вестникът не отговори незабавно за запитванията за коментар. Според германска медия прокуратурата в Мюнхен разследва евентуално нарушаване на правилата за търговия с ценни книжа.

Изданието съобщи миналия месец, че предварително вътрешно разследване е установило подправени документи и счетоводни нередности в германската група.

Уайъркард отхвърля твърденията за нередности. Слуховете обаче се оказаха достатъчно силни, за да накарат инвеститорите да залагат, че акциите на компанията, която е включена във водещия борсов индекс DAX, ще се обезценят.

Това принуди германския финансов регулатор Бафин да спре за два месеца късите продажби на акции на Уайъркард заради опасения, че проблемите могат да се разпространят и до останалата част на пазара.

Късите продажби са практика, при която акции, взети назаем, се продават на висока цена и изкупуват обратно на по-ниска, преди да бъдат върнати на първоначалния собственик, уточнява ДПА.

Уайъркард, чиято централа е в Мюнхен, е специализирана в обработката на трансакции и осигурява банкови карти за други финансови институции