Швейцарските банки пазят до 213 милиарда долара в сметки на руснаци, съобщи браншовата асоциация в страната, цитирана от Ройтерс.

Според Швейцарската банкова асоциация (Swiss Bankers Association - SBA) в местни банки има между 150 млрд. и 200 милиарда швейцарски франка (213 милиарда долара) в офшорни сметки на руски клиенти.

Разкритието е рядкост за Швейцария, която досега по принцип отказва да разкрие собствениците на сметки, и е следствие от присъединяването на страната към европейските санкции срещу Русия. Но това разкритие показва, че обхватът на бизнеса на богатите руснаци с банки в Швейцария, най-големият световен център за офшорно богатство, е много по-обширен от балансовите експозиции, които няколко от финансовите й институции започнаха да описват, отбеляза Ройтерс.

В страната вече се води оживен дебат за ролята й в този конфликт. Матеа Майер, съпредседателка на социалдемократите, призова властите да замразят всички средства, принадлежащи на руснаци, свързани с президент Владимир Путин и неговото обкръжение. По думите й част от тези средства са на олигарси, верни на Кремъл, а парите се ползват за финансиране на войната в Украйна. Според нея Швейцария трябва да направи необходимото, за да затвори "кранчето за пари".

Оценките на SBA, които са доста по-големи от първоначалните, показват мащаба на предизвикателството да се наложат санкции и да се замразят руските средства. Швейцарското министерство на икономиката посочи, че няма данни за замразените руски сметки, тъй като съпоставя информацията от банки, изправени пред набъбващия швейцарски списък със санкции.

Въпреки на пръв поглед внушителната сума руски авоари, според SBA те се малка част от складираните в швейцарска банки чуждестранни средства, някои от тях трупани с поколения.

В имейл до Ройтерс SBA посочи, че руските сметки съставляват едноцифрен процент от всички чуждестранни сметки в страната.

Двете най-големи швейцарски банки описват сметките

Двете най-големи швейцарски банки миналата седмица представиха подробни "ограничени" експозиции към Русия. Най-голямата - UBS, заяви, че пряката нейна експозиция към Русия е била намалена към края на 2021 г. до 634 милиона долара от общо 20,9 милиарда долара към развиващите се пазари.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн каза във вторник, че около 4% от активите, които втората по големина банка в Швейцария управлява чрез специалното си подразделение за богати клиенти, принадлежат на руснаци и възлизат на десетки милиарди долари. Това е много повече от нетната кредитна експозиция от 848 милиона швейцарски франка в годишния отчет на Credit Suisse. 

Въпреки че банката не е предоставила актуализиран изчисление, тя е управлявала 827 милиарда франка в своите бизнеси за управление на богатство в края на 2021 г., така че 4% ще възлизат на около 33 милиарда швейцарски франка в активи, свързани с руски клиенти.

Миналата седмица Credit Suisse описа брутна кредитна експозиция от 1,569 милиарда швейцарски франка (1,69 милиарда долара) към Русия в края на 2021 г., която Готщайн обяви, че е била намалена "съществено" до края на февруари.

UBS и третият по големина кредитор в Швейцария - Julius Baer, отказаха да посочат подробности за активите, които държат руски клиенти, но главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс посочи, че санкциите държат най-голямата банка в страната ангажирана с проблема.

"Нови списъци излизат всяка вечер", каза той, добавяйки, че UBS се стреми да се защити не само във връзка с текущото съответствие, но и от риска от бъдещи санкции.

Швейцария налага санкции след санкции

Швейцария одобри в сряда, 16 март, санкции срещу повече от 200 физически и юридически лица "във връзка със сериозни нарушения на международното право от Русия в Украйна".

Списъкът на Швейцария със санкционирани физически и юридически лица вече напълно се припокрива с този на ЕС.  

Други 197 лица вече са обект на финансови санкции и ограничения за пътуване, а срещу 9 юридически лица са наложени финансови санкции. Сред тези хора има олигарси и видни бизнесмени. Tехните активи в Швейцария трябва да бъдат замразени и обявени пред Държавния секретариат по икономическите въпроси (SECO).