UniCredit може да вземе решение за скъпоструващо напускане на Русия, каза главният изпълнителен директор на италианската банка във вторник. 

Андреа Орсел каза, че банката спешно преразглежда руския си бизнес, но трябва да намери решение за своите 4000 местни служители и за европейските компании, които обслужва и които също се опитват да напуснат Русия, предаде Ройтерс.

Все по-голям списък от финансови фирми искат да напуснат Русия, като Deutsche Bank, Goldman Sachs и JPMorgan Chase прекратяват бизнеса си там. Други са подложени на натиск от инвеститори да опишат подробно финансовата си експозиция към Русия. 

Орсел отбеляза също така, че икономическата среда се е променила поради кризата в Украйна и банката сега прогнозира стагфлация (комбинация от нисък растеж и висока инфлация). 

Руското поделение на UniCredit е отпуснала заеми в размер на около 8 милиарда евро, финансирани на местно ниво от привлечени средства.

Загубата при отказ от бизнеса (изтегляне от Русия) се оценява най-много на 1,9 милиарда евро. Трансграничната експозиция и експозицията към деривати обаче добавят към сметката още 5,5 милиарда евро.

UniCredit е една от европейските банки с най-голяма експозиция в Русия.

Миналата седмица Credit Suisse съобщи за брутна кредитна експозиция от 1,569 милиарда швейцарски франка (1,69 милиарда долара) към Русия в края на 2021 г., която главният изпълнителен директор Томас Готщайн каза, че е била "намалена съществено" до края на февруари, припомня Ройтерс.

Готщайн отбеляза, че приблизително 4% от активите на банката са под управление в т.нар. управление на богатството (Wealth management) на руски клиенти, (или) такива с руско местожителство или руски граждани, които живеят на Запад. На тези лица (или цели фамилии)  се предоставя специализирана инвестиционна консултантска услуга, която комбинира различни финансови услуги, за да отговори на изискванията на заможни клиенти - обикновено срещу определена такса.