"Сбербанк" - най-голямата руска банка, обяви, че се оттегля от европейския пазар, тежко засегната от мащабните финансови санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна. Само преди два дни Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че европейското поделение на тази руска банка е във фалит или пред фалит.

Дъщерните банки на групата се сблъскват с неестествено изтичане на средства и заплахи за безопасността на служителите и клоновете, се посочва в комюнике на банката, цитирано от руските медии. "Сбербанк" не е в състояние да предостави налични средства на европейските си филиали заради разпоредба на Централната руска банка, според съобщение на банката, цитирано от Франс прес.

"Сбербанк" е представена в осем европейски страни: Германия, Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина. Европейските филиали на "Сбербанк" разполагат с високо равнище на капитал и активи и вложенията на клиентите са осигурени в съответствие с местното законодателство, увери банката.

Европейският банков регулатор съобщи вчера вечерта, че ще бъде открита процедура по несъстоятелност за основния филиал на "Сбербанк" в Европа, отслабен от финансовите санкции. Дъщерната банка "Сбербанк Юръп", (Sberbank Europe AG), базирана в Австрия, за която работят 4000 души, ще бъде предмет на процедура по несъстоятелност в тази страна, уточни Единният борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB).

Всъщност Бордът така потвърждава оценката на Европейската централна банка (ЕЦБ). На 28 февруари ЕЦБ съобщи, че е установила "фалит или възможен фалит" на "Сбербанк Юръп". Причината е в значително теглене на депозити от клоновете на банката в европейски страни заради санкциите, приети от Запада.

Балканите приключиха с руската банка

Австрийският финансов регулатор е забранил тази сутрин търговската дейност на "Сбербанк". В съобщението на регулатора се казва, че кредитната институция "Sberbank Europe AG" незабавно и изцяло прекратява бизнес операциите си, което става по разпореждане на Европейската централна банка.

В началото на седмицата Националната банка на Чехия започна процес по отнемането на лиценза на местната дъщерна банка на "Сбербанк", информира ТАСС. 

Хърватска пощенска банка обяви, че ще стане собственик на "Сбербанк Хърватия" на 2 март, съобщи порталът Индекс. Всички депозити на граждани и фирми, независимо от техния размер, ще бъдат сигурни и достъпни, се казва в съобщение на Хърватската народна банка. Парите на клиентите са отново сигурни и условията за правене на бизнес са непроменени, заяви Хърватската пощенска банка и добави, че по обяд в сряда банката ще отвори своите клонове и ще възобнови редовните операции като част от HPB Group. Като поемаме "Сбербанк", ние укрепваме позицията на Хърватска пощенска банка на пазара, каза Марко Бадурина, председател на Управителния съвет на Хърватска пощенска банка.

Нова Люблянска банка (NLB) на свой ред обяви, че ще купи "Сбербанк Словения" от руската "Сбербанк Юръп", заяви управителят на централната банка на Словения Боштиян Васле късно снощи, предаде Хина. Намерено бе общо решение за "Сбербанк", което означава, че банката ще бъде продадена на друга банка, вече оперираща в Словения - NLB, каза управителят на централната банка на Словения по словенската телевизия. Васле добави, че е намерено бързо решение за банката, която извършваше ограничена работа в последните дни по начин, който няма да натовари други банки или държавния бюджет. От 2 март клиентите на "Сбербанк Словения" ще могат да имат достъп до своите сметки, ще могат да правят плащания и да обслужват своите кредити, каза гуверньорът.

Сръбската банка "АИК Банка" (AIK Banka) успешно приключи закупуването на "Сбербанк Сърбия". Така "АИК Банка" щe увеличи присъствието си на пазара на Сърбия до 9 процента, а по активи ще стане една от най-значимите банки в страната, съобщи преди няколко дни сръбската банка. Успешното приключване на процеса на покупка, започнал миналата година, ще увеличи клиентската база на АИК Банка със 180 000 физически и юридически лица, а общите активи на банковата група ще нараснат с 1,7 милиарда евро, се посочва още в прессъобщението. Активите на "АИК Банка" ще достигнат в региона 4 милиарда евро, а в Сърбия банката заема шесто място.

"Сбербанк Юръп" беше тръгнала да продава поделенията си в Европа. Миналия ноември банката съобщи, че се е договорила с инвеститори за продажбата на дъщерните си компании в Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения, припомня ТАСС.

Санкциите срещу "Сбербанк"

Британското правителство включи най-голямата руска банка, държавният гигант "Сбербанк", в списъка с учреждения, подложени на санкции във Великобритания в отговор на инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

След като въведе санкции срещу няколко финансови институции миналата седмица, а вчера - и срещу Руската централна банка (РЦБ) и руското финансово министерство, Великобритания обяви нови мерки срещу руски банки и затварянето на пристанищата си за руски кораби.

"Новите санкции целят да накарат военната машина на (руския президент) Путин да изгладнее, както и да окажат натиск над много олигарси, които имат нужда от достъп до международната финансова система", отбеляза вицепремиерът Доминик Рааб по Би Би Си.

Още на 24 февруари САЩ нанесоха удар по двете най-големи банки на Русия - ВТБ и Сбербанк.

ЕС одобри във вторник изключването на седем руски банки от системата за междубанкови разплащания SWIFT, но според източници на ДПА сред тях няма да е "Сбербанк". 

Оттеглянето на голям инвеститор и на член на борда

Норвежкият суверенен фонд - най-големият в света с активи за 1,3 трилиона долара (1,534 трилиона евро) - разпродава руските си активи в акции в 47 компании и държавни облигации за 25 милиарда норвежки крони (2,49 милиарда евро) към края на 2021 г. спрямо 30 милиарда крони година по-рано. Към края на 2020 г. фондът е държал 0,83 процента от капитала на "Сбербанк" на стойност 6 милиарда крони - най-голямото му участие в руска компания, по данни на "Рефинитив" (Refinitiv).

На 24 февруари бившият премиер на Финландия Еско Ахо заяви, че се е оттеглил от борда на "Сбербанк".