Официалният вестник на ЕС обяви днес три решения на Съвета на ЕС, като продължение на масираната кампания по налагане на санкции на Русия след инвазията й в Украйна. 

Забраната за еврото

Европейският съюз забрани продажбата, доставката, износа за Русия на банкноти, деноминирани в евро, както и инвестирането в проекти, финансирани съвместно с Руския фонд за преки инвестиции. Съответните разпоредби бяха публикувани в сряда в Официален вестник на ЕС, съобщи ТАСС.

Съветът на ЕС забрани инвестирането, участието или приносът по друг начин към бъдещи проекти, съфинансирани от Руския фонд за преки инвестиции. Съветът забрани продажбата, доставката, прехвърлянето или износа на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, организация или орган в Русия, включително правителството и Централната банка на Русия, или за използване в Русия.

В същото време, както е обяснено в "Официален вестник на ЕС", е разрешено  използването на евробанкноти за лични цели от пристигащи в Русия физически лица, както и от дипломатически мисии и международни организации, които имат правен имунитет.

Изключване от международната платежна система

Европейският съюз изключи седем руски банки от международната финансова система SWIFT, но остави извън забраната две банкови учреждения, свързани с продажбите на течни изкопаеми горива, съобщава Официалният вестник на ЕС, цитиран от Франс прес. 

Изключването от SWIFT има за цел да бъде откъсната отчасти руската икономика от световните финанси като наказателна мярка за руската инвазия в Украйна.

От системата ще бъдат изключени:

Банка ВТБ, втората по големина банка в Русия;

"Откритие",

Новикомбанк (финансиране на промишлеността),

Промсвязбанк,

Банка "Россия",

Совкомбанк и

ВЕБ (Внешэкономбанк - руската банка за развитие).

Тези банки са най-силно свързани с финансирането на военните действия на Москва в Украйна, обясни европейски представител. По думите му около една четвърт от обема на руската банкова система е засегнат от това изключване от SWIFT.

Мярката влиза в сила от 12 март, според Официалния вестник на ЕС - "на десетия ден след публикуването в Официален вестник на ЕС и ще се прилага за всяко юридическо лице, установено в Русия, чиито права на собственост пряко или косвено се притежават от повече от 50% от гореспоменатите банки", посочва ТАСС.

Както става ясно, извън тази санкция на ЕС засега остават "Сбербанк" - най-голямата банка в Русия, и "Газпромбанк" - финансовият инструмент на руския газов гигант. През тези две банки преминават по-голямата част от плащанията за руските газови и петролни доставки за ЕС.

Германия и Италия изразиха опасения през последните дни, че няма да могат да плащат руските газови доставки, от които са силно зависими, в случай, че банките, натоварените със съответните плащания, бъдат блокирани в SWIFT.

Изключването от SWIFT се представя като "финансово ядрено оръжие". Тази платформа за сигурни комуникации позволява размяната на платежни нареждания и прехвърляне на средства между банките.

SWIFT, която е регистрирана в Белгия, изключи през 2012 година много ирански банки след решение на ЕС. Повечето от тях бяха върнати обратно в системата през 2016 година.

Общо 80 процента от руската банкова система е обект по един или друг начин от пакета финансови санкции на ЕС, приети от 2014 година насам след анексирането на Крим от Москва, посочва европейският представител.

Медийно затъмнение

27-те страни от ЕС забраняват и руските медии РТ и "Спутник", като забраната влиза в сила незабавно.

В бележка към информацията си ТАСС отбелязва, че на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна в отговор на призива на лидерите на републиките на Донбас за помощ. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии, целта е демилитаризация и денацификация на страната. След това САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави обявиха, че налагат санкции срещу руски физически и юридически лица.