"Голдман Сакс" (Goldman Sachs) обяви, че закрива операциите си в Русия и така става първата голяма банка от Уолстрийт, която напуска страната след нахлуването на Москва в Украйна, предадоха световните агенции.

Оперирането в Русия става все по-трудно за западните финансови институции поради международните санкции срещу Москва и банките преценяват дали да останат или да напуснат, отбелязва Ройтерс.

Европейските банки са с най-силни експозиции в страната, но и американските имат значително участие, възлизащо на общо 14,7 милиарда долара, според данните на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements).

"Голдман Сакс" прекратява бизнеса си в Русия в съответствие с регулаторните и лицензионни изисквания", се казва в изявление на банката, изпратено по имейл до Ройтерс.

"Фокусирани сме върху подкрепата на нашите клиенти по целия свят при управлението или приключването на вече съществуващи задължения и осигуряване на благосъстоянието на нашите сътрудници", посочва "Голдман Сакс", цитирана от ДПА.

Банката работи в Русия от 1998 г. и има офис в Москва.

В годишният си отчет по-рано банката съобщи, че има кредитна експозиция към Русия от 650 милиона долара.

Акциите на "Голдман Сакс" поевтиняха с 1,5 процента до 328,58 долара в началото на днешната търговска сесия. От началото на годината те са изгубили 12,8 процента от стойността си.

Друга американска компания - звукозаписната "Уорнър мюзик" (Warner Music), преустанови цялата си дейност в Руската федерация, съобщи междувременно списание "Върайъти".

"Компанията "Уорнър мюзик" спира операциите си в Русия, включително инвестициите и разработването на проекти, рекламни и маркетингови дейности, както и производството на всички физически продукти", се казва в изявление на компанията.

"Ще продължим да изпълняваме задълженията си към нашите служители, артисти и автори на песни, докато ситуацията се развива. Оставаме ангажирани да подкрепяме усилията за хуманитарна помощ в региона", се казва още в изявлението.

Японската корпорация "Джапан табако" (Japan Tobacco), един от най-големите производители на цигари в света, прекратява новите инвестиции на руския пазар. Това се казва в изявление, публикувано на сайта на корпорацията и цитирано от ТАСС.

"Преустановяваме всички нови инвестиции, както и маркетингови дейности в Русия", се посочва в изявлението на "Джапан табако". "Докато бизнес средата и геополитическата ситуация значително не се подобрят, не можем да изключим възможността за спиране на всички производствени дейности в страната", допълват от японската компания.

И "Шел" е пред отписване на активи за 400 милиона долара в Русия

Англо-нидерландският енергиен гигант "Шел" (Shell) е изправен пред отписване на 400 милиона долара активи в Русия по производствената верига на продуктите си, съобщи Ройтерс позовавайки се на годишния доклад на компанията.

По-рано "Шел" съобщи, че проектите на компанията в Русия са на стойност 3 милиарда долара.

На 28 февруари петролно-газовата компания обяви решение да се откаже от съвместните си начинания с "Газпром" в Русия, включително участието си във водещата централа за втечнен природен газ (ВПГ) "Сахалин-2" и проекта за газопровод "Северен поток-2".

Очаква се, че това решение да се отрази на счетоводната стойност на свързаните активи и да доведе до загуби от обезценки през 2022 г., посочва "Шел" в годишния си доклад.

В него пише още, че производството на "Шел" от руски петролни и газови проекти е достигнало до еквивалента на 140 000 барела петрол на ден в сравнение с досегашните около 2,2 милиона барела на ден.

Отписването на активи по производствената верига идва в допълнение на изтеглянето от проекти в Русия за 3 милиарда долара, оповестено на 28 февруари, каза говорител на компанията.

Предстоящите отписвания на "Шел" се правят на фона на масовото изтегляне на западни петролни компании от Русия, сред които британската "Би Пи" (BP), изправена пред отписване на 25 милиарда долара руски активи, планирани за продажба.

Френската "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) обяви, че продължава да се придържа към руските си инвестиции.