Водещи руски банки обмислят да използват китайския конкурент в плащанията "ЮниънПей" (UnionPay), след като "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Mastercard) спряха операциите си, а всички големи световни одиторски компании обявиха, че ще напуснат Русия заради инвазията й в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

"Ърнст енд Янг" (Ernst & Young) и "Делойт" (Deloitte) прекъснаха днес операциите си в Русия, като и двете компании обявиха, че ще работят, за да подпомогнат хилядите колеги, които ще бъдат засегнати. "Ърнст енд Янг" определи войната в Украйна като шокираща и ужасяваща, а "Делойт" съобщи също, че ще напусне и съюзника на Москва Беларус, допълва БТА.

"Кей Пи Ем Джи" (KPMG) и "ПрайсуотърхаузКупърс" (PricewaterhouseCoopers) , другите две от така наречените "Големите пет одиторски компании" оповестиха, че напускат Русия ден по-рано.

Много чуждестранни компании преустановиха финансовите си услуги в Русия, както и големи марки от "Епъл" (Apple) до "Шел" (Shell) и "Икеа" (Ikea) като част от по-мащабните мерки на Запада, целящи да изолират Русия и и да я извадят от глобалната финансова система. "Виза", "Мастъркард" и "Американ експрес" (American Express) спряха операциите си през уикенда.

Това накара руските банки бързо да търсят нови начини, за да улеснят трансграничните плащания.

"Сбербанк" и "Тинкофф банк" съобщиха вчера, че обмислят възможността да използват карти, захранвани от китайската система "ЮниънПей". "Сбербанк", която е най-голямата банка в Русия, съобщи, че ще оповести на по-късен етап датата на пускане.

"Сбербанк" и "Тинкофф" казаха на клиентите си, че ще могат да използват "Виза" и "Мастъркард" за трансакции в Русия, но няма да могат да извършват плащания с тях извън страната от сряда (9 март).

Руската централна банка предупреди , че с всички карти, които използват системите на "Виза" и 'Мастъркард", няма да могат да се извършват покупки на чуждестранни сайтове и трансакции в чужбина.

Докато западните компании напускат Русия, важноста на Китай расте. Пекин потвърди отново днес връзките си с Москва, като външният министър Ван И заяви, че Русия е най-важният стратегически партньор на Пекин, отбелязва АП.