Служебният министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската банка за развитие (ББР) новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката, съобщиха от Министерството на икономиката.

Министър Петков е изтъкнал, че от днес ББР ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес.

"Банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти", е допълнил той.

Промяната в състава на Надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

Припомняме, че в средата на юни Българската народна банка публикува промени в регистъра на лицензираните членове на управителни и надзорни съвети на банки. Актуализациите включват пет лиценза, издадени именно за новите членове на управителния съвет и надзорния съвет на Българската банка за развитие. 

Както Dir.bg вече писа наскоро БНБ оповести, че на 11 май, ден преди назначаване на служебното правителство съгласно указа на президента, в БНБ са постъпили искания от Кирил Петков за "предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата".

Същите искания са били оттеглени съответно от министър Кирил Петков и господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г., бе записано в съобщението.

Припомняме, че служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Митко Симеонов и Велина Бурска. Това стана ясно в края на май при изслушването на председателя на съвета Стамен Янев, предавано онлайн.