Гражданите на еврозоната очакват предложеното от Европейската централна банка (ЕЦБ) дигитално евро да е конфиденциално, безопасно и евтино. Това се посочва в проучване на франкфуртската институция, предаде Ройтерс.

ЕЦБ работи върху създаването на електронен формат на еврото, който да допълни банкнотите и монетите в опит да се справи с конкуренцията на криптовалути като биткойна, Тетер (Tether) и Дием (Diem) на Фейсбук, припомня БТА.

Според проучването на ЕЦБ конфиденциалността е основен приоритет, както за частните лица, така и за професионалистите. Тя е ключов фактор при парите в брой и мнозина се опасяват, че при преминаването към електронни начини на плащане тя ще отпадне.

Анкетираните искат най-много от дигиталното евро конфиденциалност (43 процента), сигурност (18 процента), използваемост в еврозоната (11 процента), липса на допълнителни разходи (9 процента) и удобство на работата в автономен режим (8 процента), съобщи ЕЦБ в доклад с резултатите от проучването.

Притежателите на дигитално евро ще имат преки претенции пред ЕЦБ, което го прави по-безопасно, отколкото сметка в търговска банка или дигитален портфейл.

Този факт породи опасения, че хората, особено по време на криза, ще обърнат спестяванията си в дигитално евро и това може да преобърне бизнес модела на финансовия сектор.

Половината от анкетираните са подкрепили въвеждането на таван на дигиталното евро, който всеки гражданин може да притежава, сочи проучването.

Две трети от отговорилите на въпросите на ЕЦБ посочват, че електронните пари в брой трябва да се предлагат от посредници от частния сектор и да бъдат интегрирани в сегашната система за плащания. Една четвърт от анкетираните искат дигиталното евро да се предлага като смарт карта или мобилно приложение, за да може да се работи с него в автономен режим.

Имайки предвид, че работата по създаването на дигитално евро е в ранна фаза, то пускането на нови средства на плащане не се очаква да стане по-рано от пет-шест години.

Други централни банки по света също работят върху подобни проекти. Китай, например, вече задвижи пилотни програми, припомня Ройтерс.