Очаква се банковите такси за трансграничните преводи на европейски ниво да намалеят и да се изравнят с тези за вътрешните преводи. Пътуващите в чужбина също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България. Това заяви пред bТV председателят на УС на Асоциация на банките в България Петър Андронов.

Според него увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси.

В бъдеще ще има увеличение на таксите за обслужване в банковите клонове за сметка на по-ниски в електронното банкиране, за да бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги, прогнозира председателят на УС на Асоциация на банките в България.

Не сме в рецесия, а има забавяне в ръста на икономическия растеж, категоричен е Андронов.

Затова и лихвите ще останат ниски и Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ь е да се стимулира потреблението.

Това е видимо и в България. Има ръст на потребителските кредити от 20% и на ипотечните от 16%. Това показва стабилност, което се доказва и от ниските нива на безработица.

Хората са сигурни и имат работа, но председателят на УС на Асоциация на банките в България смята, че това може да провокира рисково поведение. Андронов съветва да не се взимат кредити заради ниските лихви, а при реална нужда и с план.

Андронов коментира и скандала с банкерката във Варна, която присвои 1 милион лева на клиенти: "Работи с хора и такива неща се случват, но това е прогнозируем риск."