Петър Андронов: Увеличението на банковите такси у нас балансира намаляването им в ЕС

Има 20% ръст на кредитите у нас, заяви председателят на УС на Асоциация на банките в България

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя е много нагъл

Не се правете на глупави! В Германия има лихва 3-4-5 €. У нас колко е бе дебили??

Ами да върнат гербовите марки/не на ГЕРБ/Че то какво се получава,плащаш 2 лева някаква такса,три лева за превод по банков път

Г-н Андонов - Банкер на годината и носител уж на европейската фирмена култура, говори едно, а служителите му реално правят друго. Да не кажа, че се държат бетер роми-лихвари, стиснат ли някой за гушата по нареждане "свише'. Господина не ще и да знае какво сдтава в иснтитуцията му и комай само се грижи за опковката на публичният си имидж.

Защо всички "инвеститори" /Банки, мобилни оператори/ си мислят, че в България живеят само балами. Банките както и мобилните оператори си вдигат таксите и се оправдават с нещо което много малка част от клиентите им ползват. Операторите си вдигнаха месечните такси с оправданието "Ами нали не плащаш роуминг" Колко българи използват роуминг????Същото става и с банките. И после защо всички бягали на терминал 2.

Защото явно са балами. Имаме най-високите лихви по кредити, при това без да броим другите утежняващи условия, които реално удвояват оскъпяването. Получава се една разлика от петдесет до 100 пъти (!!!) между лихви по кредити и лихви по депозити. Е не им ли е кеф на лихварите?

Последно печалбата на банките беше рекордна, 10 млрд. лв. или от сорта, за какви баланси говори тоя не знам. Ненаядоха се и. И не, банкерите НЯМАТ празник днес. Не мжое да празнуваш на датата на светец, раздал имуществото си на бедните, а да им вземаш и последната кожа от гърба. Всички са за затвора!

Ако видиш видеото от сутрешният блок на БТВ от което произлиза статията ще чуеш че загубата от понижаване на таксите за м/ународните преводи ще е в размер на 100 милиона лева като човека Петър Андронов твърди че това е прекалено голяма сума която няма как да бъде компенсирана от банките за да не пипат таксите. Тук възниква въпроса как при 10 милиарда печалба неможеш да компенсираш 100 милиона ? Хората не са глупави и виждат всичко. Странно е защо след като има толкова недоволни от едно или друго нещо в България народа спи?!

Сравнение между банкте в Англия и България: В Англия никоя банка на събира такси от физицески лица за нищо. Знам, че звучи непонятно за хората в България, затова пояснявам - няма абсолютно никакви такси за: откриване и подържане на сметка, телгене на пари от който и да е банкомат в страната (независимо кой е собственик на банкомата), правене на парични преводи към която и да е сметка, назависимо в коя банка в страната (междунородните преводи са 3-4£); откриване, закриване, промяна и правене на плащания чрез директни дебити и наложен падеж (всички сметки, наем и тн вървят през тях и не се занимаваш да ги плащаш), интернет и ап през телефона банкиране, никакви такси за откриване и поддържане на кредитни карти и за плащане с тях и тн и тн. Ползвам само кредитна карта докато съм в чуждбина и не знам дали има такси ако плащаш с дебитна. Давам поредния пример - скоро ми се наложи да пращам пари в България. Английската банка ми взе 4£ за превода, а българската 20лв. за това, че получава пари....Никоя банка в нормална дуржава не ти взима такса, за това че получаваш пари по сметката си... Също, лихвите - 3% потребителските кредити, ипотеките за още по-надолу. И всичко това при положение, че разходите само за наеми и заплати са от 10 до 50 пъти по-високи, отколкото в България. Ясно е, че т.н. контролни органи в България (БНБ, КФН и МФ) няма да направят абсолютно нищо - както виждаме, не само, че не намаляват, ами дори и супер нагло продължават да качват таксите, но няма как да не излезе въпросът - докога ще спи българския народ и продължава да вярва на всички тези глупости, докато го дерат и дерат и дерат?

Ей, как си говорите наизуст - 1.2млрд е общо на всички банки, т.е. 10 пъти по-малко. Чети, Пенчо, Чети - не чете Пенчо.

С други думи като ти бръкна по-дълбоко в джоба ще те облагодетелствам. Всеки клиент има сметка с нея се идентифицира от банката. Не може ли съответната банката да вдигне таксите в България само на клиентите които ползват банкови услуги в чужбина. Не искам от моя джоб да си уравновесяват разходите, които така или иначе правят по-заможните им клоиенти.

България не е държава ,тя няма население,вижда се ,че живота вече става невъзможен с тези цени и заплати и пенсии ,но населението е доволно,не стачкува.Още може.

По - нагло изказване по повод празника на банкерите скоро не бях чел. Според европейската директива трябва да се намалят и изравнят таксите за преводи към ЕС с цел облекчаване на клиентите. "Родните" банки чакат последния ден от едногодишния срок, за да намалят тарифите през което време ЛАПАХА, а сега според този наглец трябвало още да "компенсират". По официални данни към 01.09.2019 г. печалбата им надхвърли 1 милиард лв, увеличение с още 10% спрямо 2018 г. При 90 милиарда лева депозити в банките лихвите на практика са ОТРИЦАТЕЛНИ. 20% ръст на кредитите от които също печелят не им е достатъчен, а и не всички желаят да теглят кредити и да се заробват. Що за същества са тези?

Наядохте

Даа, напоследък всичко в България се прави за да компесира нещо в Европа най-общо казано. Пример България е на-последно място по доста показатели, докато други страни в Европата са на първите места.

Това което говори тоя пич в статията разбираме че за Банките у нас им е все тая за техните клиенти след като с лека ръка за да не загубиш малко пари удряш всеки клиент на местна почва чрез такси. Браво! Така се прави! Първо е важно да си напълниш гушата а после да мислиш за клиентите. Тъпото е че тия нашите тука мислят винаги в краткосрочен план а клиента на една банка обикновенно мисли за депозита в дългосрочен план. Всяко нещо рано или късно се връща...

Като казваш нашите имай в предвид, че от съществуващите у нас около 40 търговски банки само две са с български собственици! Останалите са чужди и не им пука за хората в България. А, от историята пък знаем, че българските чорбаджии са "изедници"! Оказва се, че е лош късмет да си се родил българин, ако не си тарикат(ГЕРБ-аджия), или потомък на изедници.

Съгласен съм с теб с допълнението че въпреки че са чужди банки те оперират на територия на която важат Българските закони и от тука вече си идваме до въпроса кой прибира комисионните за да прави един или друг закон в полза на определена група лица

В ЕС намаляват, тука увеличаваме. Браво!

Идеята е друга, ама така са го написали. Българските банки намаляват таксите при ползване на сметки открити при тях при преводи към ЕС или теглене от банкомат там. И за да компенсират, вдигат таксите в България.

Компенсация за кого, бе?За огромните печалби на банките. Замисълът в ЕС е това намаление да е за крайния клиент.

оно щото клиентите на нашите банки само у европско пазарят