Предприемачеството у нас не е така добре развито, както в страните със силни икономики, но България е сравнително добре позиционирана спрямо държавите от Балканския регион и Централна Европа. За предприемачество освен университетски знания се изисква и личен кураж и това е посока, в която трябва да се работи целенасочено у нас, каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Това е причината ИАНМСП да инициира и издаде за първи път у нас книга "История на българското предприемачество", като мотивиращо четиво за младите хора, автори на която са професори и доценти от СУ "Св. Климент Охридски" и УНСС. Книгата вече е изпратена до библиотеките на всички университети, където се преподава предприемачество, като е достъпна в електронен вариант и на сайта на ръководената от Таков агенция.

Таков обясни, че за успешното реализиране на инициативите в подкрепа на малките и средните предприятия, изпълнителната агенция активно работи с всички работодателски и браншови организации. Така предварителната информация за всяко организирано събитие достига до професионалната асоциация в съответната сфера на бизнес.

Бойко Таков анонсира "Наука за бизнес", събитие на ИАНМСП и БАН, което ще се проведе на 27 април в Интер Експо Център и ще покаже най-интересните разработки на академията, готови да се превърнат в успешен бизнес. Става дума за първия в България водороден електромобил, нова сензорна технология за сеизмично-активни райони, устройство за рехабилитация на пръсти на ръка след инсулт, учебни роботи за деца със специални потребности, иновативни дронове и много други.

  • Каква подкрепа получават малките и средни предприятия от ИАНМСП?
  • Отговаря ли на реалностите възприетата класификация за малки и средни предприятия?
  • Национална контактна точка на Организацията за икономическо сътрудничество развитие - какво значение има това за малките и средните предприятия у нас?

Отговорите на Бойко Таков гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Д-р Бойко Таков е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, назначен със заповед на Министъра на икономиката г-н Емил Караниколов от 12 ноември 2018 г.

Д-р Таков притежава повече от 12-годишен трудов стаж в управлението на бизнеса. Има опит и в държавните институции, като в продължение на 4 години заема експертна длъжност в Изпълнителна Агенция "Държавна собственост на Министерство на отбраната" към Министерство на отбраната. От 2008 до 2012 заема позицията изпълнителен директор и член на съвета на директорите в българското представителство на водеща южнокорейска енергийна компания.

Степента доктор придобива в Технически университет, София, специалност "Икономика, индустриален инженеринг и мениджмънт". Магистърската си степен по "Маркетинг и икономика" получава от Университет за национално и световно стопанство.

По настоящем д-р Таков активно упражнява преподавателска дейност като асистент в Института по творчески индустрии и бизнес към УНСС, като същевременно е и хоноруван преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси.