Цифровата рубла ще бъде предложена на всички, след като бъде тествана сред тесен кръг реални клиенти, заяви днес в Държавната дума на Русия управителката на централната банка Елвира Набиулина, цитирана от ТАСС и БТА.

"Готови сме да пристъпим към пилотно въвеждане на цифровата рубла, към провеждане на истински операции с истински пари. Засега става дума за неголеми суми и малко на брой клиенти. След това ще сме готови да предложим цифровата рубла на всеки", заяви Набиулина.

По думите й цифровата рубла е третата форма на пари, която ще бъде в обращение успоредно с наличните и безналичните средства, и всеки потребител сам ще реши коя форма да използва. "Всеки, който не може или не иска да ползва новите технологии, не трябва да бъде дискриминиран. Ще продължим да развиваме и наличното платежно обращение", посочи управителят на банката.

Руската централна банка представи концепцията за цифровата рубла през октомври 2020 г. Тя ще бъде под формата на уникален цифров код, който ще се пази в специален цифров портфейл. Потребителите ще могат да си обменят въпросния код и така ще осъществяват парични трансфери.

Междувременно рублата продължи да пада на валутния пазар и се доближи до границата от 82 рубли за долар.