Мотивирани ли са българите за предприемачество

Бойко Таков, директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината

Коментари - Мотивирани ли са българите за предприемачество | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоя живее в друго измерение, различно от мутро-борисовото... Затова е ръсил подобни тъпизми...

Като споменах по-долу случката с родата на тоя, последно как се казва - Бойко Таков или Бой Котаков?

Държавата унищожава предприемачите, често още в зародиш! Ако не си тъпа мутра приближен на този и онзи - не става!

е метастаза на държавната собственост от приватизацията... та какъв предприемчив дух да чакате . Предприемачите в енергетиката например са само на цицане !

На хората им се гледа сеир. Създаваш, инвестираш, ипотекираш си жилището 3-4-5 години бачкаш като вол, и накрая идва един и ти вика "и ся ко прайм". Накрая все едни получават, все други печелят. Това не е случаен риск. Това е контролирана предопределеност. Тука случайности няма. Аре поемай предприемачески рискове... ко си нямаш друга работа.

Един друг

Ако човек е тръгнал сериозно да прави нещо, обикновено след такъв въпрос следва реакция, от която после минават в другата крайност - "ма, ти що не каза", "ма, чакай", "хора сме - ще се разберем" и прочее тъпизми. Това на микро ниво се решава, щото тук като се озъбиш и набиеш някого, много често бързо се разчува, т.е. с това оправия има. Обаче с макро картината оправия няма никаква и там е системният риск, който за капак изобщо не зависи от тукашни фактори. Малка лодка в бурно море ще види зор. Пък ние и лодка даже не сме, ами импровизиран сал от празни бутилки и палети, тип кубински бежанци на път за Флорида...

Точна така.

Държавен служител насърчава предприемачеството - оксиморон братя!

В татковината, предприемачите са само партийци, новата номенклатура. Ако смятате, че не е така посочете ми голям бизнес в България, който не е партийно контролиран. Дори чуждите компании в България са така.

Е, доста едри бизнеси има, които не само не са партийно контролирани, ами самите те контролират партиите. Енергетичките/финансистки Цецка/Гинка нещо да ти говорят? Ами ТИМаджиите? За Дебелян, т.е. Доган и за Киро Гела, нещо?

О, списъка е дълъг. Отиваш в някой регистър и сортираш по оборот низходящо. Напр. да добавим добивните, и разни концесии и концесийки. Хранят се цели фамилии. Веднъж докопал подпис, после цял живот яко частен бизнес. Големи радетели са за частната собственост, нищо че цоцат оъ държавната цицка цял живот.

Един друг

Е, тия вече са под партийния капак или заблудени, докато не им дойде на крака Дебелян за рекета и не се сбълскат с реалността. Лично знам за такъв случай с един от двамата най-големи в своята област тук, който си мислеше, че е "надскочил" този етап. После ходи да хленчи, че било станало недоразумение и не го бил разбрал правилно. Така че тези не са "надпартийни".

след като мама енд тата ги дондорукат до 40 гони и през това време са им платили образованието, апартамента и колата

Приятел, ако имаше условия за предприемачество в България, нямаше да има над 100 милиарда депозити в банките. Предприемач на обществена поръчка, закрилян от власта - българската идилия.

Допълвам към поне 20 те примера. Срещнах бг от Холандия решили да инвестират спестяванията си в България. И само заради носталгията. Почнал човека и хоп хоп за 6 месеца всички спестявания излетели без да е започнал . Обратно в Холандия и сега има 3х бизнеса там..

Тоя връзкар да не е от червената фамилия Такови ? Какво смислено е направил през живота си ? Вечно началник.

Е, Пеко Таков и Мако Даков си бяха класика. В тази връзка, сещам се навремето в БТА трябвало да изкарват някаква статия за тоя първия и слезли в картотеката да търсят снимка, за да я изтипосат. И в картотеката изобщо няма Таков. Викнали байчото от архива да обясни като е картелката на другаря Таков и тоя много се зачудил тоя пък кой е. След кратка разправия му казали двете имена и ме светнало, че е картотекиран на буква "К" - мислел си, че тоя се казва Пе Котаков.

С дедо му правихме зулуми , навремето по мандрите... като сега !

Предприемач с държавни пари и европомощи. Welcome back to комунизма. Дори банките вече не дават кредити, а раздават пари, гарантирани от държавата. Т.е. това не е кредитиране, а комисионерство чрез държавно финансиране. Предприемач = да излъжеш някой държавен фонд и да вземеш 200 000 евро. С това се изчерпва въпроса за предприемчивостта. Фалита е забранен с закон. Фирмите бе фалират, а първо задлъжняват и после се отделят в специално направени за целта "лоши" или "зомби" банки, чиято цел е поддържане на "нормална" дейност, докато върви максимално изстискване на активите. Предприемчивост нанай.

Много си зле ...

Благодаря. А нещо по същество? Мога да ти дам около 20+ примера поименно, които направиха точно това. Предприемачи кура ми.

Е, ти само на единия de minimis ли смяташ, че се виси. По 380 000, ама от повече места, пък по някои мерки интензитетът на т.нар. безвъзмездна помощ е доста по-голям.

Примери бол.

Трагична е ситуацията с патентоването (и цени, и срокове, а за сигурност - жална ви майка). Измислиш ли нещо градивно, в момента в който започнеш да търсиш кредитиране или някакъв тип партньорство, са те налазили алчни и безскрупулни изроди и трябва да си щастлив, ако се разминеш само с уплах. За това - патентоване само в бяла и подредена държава от ЕС - например Швеция. Тука ще ви ликвидират - това ми е мотивацията (да остана жив).

Ще го посетят и него едни подвижни нотариуси и ако не ще ще се върне в чужбина

като поколението от преди нас "Стани тате военен " или "държавен служител" , докато те разберат , че си идиот си станал майор , докато се начудят какво да те правят , подполковник !

През 2015-та едно лапе разпродаваше и ликвидираше наследените от майка си фирми, за да няма такива неща на свое име, защото бил ставал вече държавен служител. Новите въжделения са тези - заплатка, осигуровчици, ако изпадне някоя далаверка, кафенца, колежки, отпуски, болнични и т.н. Идеална схема да се избута животът и да се приключва.

Българската т. нар. държава не подкрепя малкия бизнес. Приема лобистки закони в полза на големите. Няма облекчен достъп за кредитиране, хората са подложени на всякакъв терор от такива гниди като НАП, инспекция по труда, БАБХ, РЗИ, пожарна и всякаква подобна измет. В същото време големите и местните дерибеи всяка нарушават трудовото право, крият данъци и мачкат дребните.

Моите наблюдения са, че все повече са демотивирани за предприемачество и са все по-мотивирани за заплатка, най-добре на държавна службичка. Изобщо не се майтапя.

Каква мотивация за бизнес като тормозът от страна държавата става все по-нагъл? Затова или в сивия сектор, или а държавна заплата. Приятел си закри фирмата. Стана полицай и продължава да работи в сивия сектор. И това не само той. Доста такива хора познавам

Един друг

Още от предишната криза сума познати зарязваха всичко и се натискаха за държавна работа или го бутаха криво-ляво "под прикритие". За капак, с разните ДМСта, 13-ти и 14-ти заплати и прочее хватки, доста държавни постове вече минават за по-добре платени от тези в частния сектор.

Е па това не е толкоз лошо. 20 г се чудим как да направим редовия администратор атрактивна професия :)) Да привлечем качествени кадри. Сега това, което трябва да се направи е 30% съкращения на количеството и 30% повишение на качеството, като задължително трябва да се сменят ръководните кадри, както и да им се намали бройката. Само началници са се навъдили, които масово фалират държавни и общински дружества, като загубите се покриват от данъкоплатците по политически причини. Поредния пример оъ днес - някакво кюстендилско ВиК.. вместо да има осъден в затвора за безстопанственост, държавата щяла да го спасява, че имало било хора, които щели да останат на улицата... пускам салза.

Един друг

Тия 30% съкращения от 700 000 на държавната хранилка знаеш ли колко загубен електорат е? Докато са си по бюрата, ще гласуват за себе си, т.е. за запазване на статуквото. Даже в обратна посока трябва да се мисли - за увеличавате на планктона в публичния сектор, с цел стягане на редиците за изборите.

Банките в България не са склонни да отпускат кредити за стартиране на бизнес. Вече, ако имаш такъв, ще ти отпуснат. Но на такава лихва, че едни познати с малък бизнес си ипотекират всеки път жилището, в което живеят, защото им излиза по евтино така.

Ама ти бягаш от калъпа. 1. Бизнес е само това, което урсула каже. Т.е. стартъп в сферата на дигитализацията, зелените технологии и педерастлъка, за което има съответните фондове и програми. Всичко останало не е бизнес според нея. 2. Банките не дават кредити за бизнес, тъй като това не са банки. Банка е дружество, което може да смята и да носи риск. Нашите банки са рекетьорски дружества, които не работят с риск, а раздават кредити за потребление, гарантирани от ЕЦБ, като ако имаш проблем - директно те пращат на ЧСИ. 3. Банките не раздават бизнес кредити, защото не могат, а и не искат, потенциално да ликвидират фирмени активи, тъй като нямат контрол върху пазара, за разлика от имотния, който е на къса каишка. Това е причината да си ипотекира жилището твоя човек.

Един друг

Урсулата е никой, за да казва тя каквото и да било. Тя е само рупор, да не кажа ретранслатор. Кое е бизнес казва чичо Лари, а най-вече казва какво е бизнес и как се прави с това неговото ESG. Ако следиш цирка с оная пиклива бира и с оня трансвестит Дилан Малвейни, ясно е, че тази маневра е по принуда, именно заради тези чалъми. Еврейчето, набедено за шефка се оплете да маже и да се прави на активистка, че уж тя била в дъното на тази работа и била имала добри намерения, а на всички е ясно за какво става дума и как бизнесът е просто една от проекциите на реалната власт.