Руското финансово министерство обяви днес, че напълно е покрило своите задължения по две емисии еврооблигации, деноминирани в щатски долари, като е превело 12,51 милиарда рубли (234,5 милиона долара) на Националния депозитар за разплащания на Русия (National Settlement Depository - NSD), предаде Ройтерс.

Финансовото министерство в Москва съобщи, че са извършени лихвени плащания по еврооблигации, които са с падеж съответно през 2027 и 2047 г. "По този начин задълженията по обслужване на държавните ценни книжа на Руската федерация бяха изпълнени изцяло от Министерството на финансите", се казва в изявление на министерството.

Руският финансов министър Антон Силанов заяви, че Русия не е в неизпълнение, макар да е извършила плащане в рубли по еврооблигации.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се установяват временни правила, съгласно които ще бъдат изплащани задълженията по външния дълг на Русия.

Руското финансово министерство обяви, че спазва процедурата, установена с указа на Путин. Тя предвижда превод на суми в рубли към Националния депозитар за разплащания на Русия преди да бъдат изплащани на държателите на руски облигации, обособени в три групи, на етапи, в зависимост от размера на приложимите за всеки инвеститор санкции.

Държателите на книжа ще трябва да си открият банкови сметки в руска валута, за да си получат парите, обявиха от финансовото министерство в Москва, отбелязва Ройтерс.

Съгласно заповедта си, Путин даде на правителството 10 дни да избере банки, които да извършват плащанията по еврооблигациите по новата схема, което предполага, че Русия ще смята задълженията си по дълга за погасени, макар да е платено на притежателите на облигации в рубли. (Схемата е почти идентична с тази за плащане на газовите доставки с посредничеството на "Газпромбанк" - б.р.).

На въпрос на журналисти как Русия ще се защити от твърденията, че новата схема на разплащане поставя страната в състояние на дефолт по външния й дълг, руският финансов министър отговори: "Всички ще продължат да говорят това, което им изнася".

Москва многократно е заявявала, че няма основания да се смята, че Русия не може да  изплаща задълженията си. Повтаря, че правителството има средствата, но не е в състояние да изплаща лихви на притежателите на облигации в договорената валута поради санкциите, обвинявайки Запада, че се опитва да вкара Русия в неизпълнение (дефолт).

Неуспехът да обслужва външния дълг поради западните санкции доближава Русия до най-големия й дефолт по международни облигации след болшевишката революция преди повече от век, отбеляза Ройтерс.