Русия изглежда ще избегне дефолта, след като просрочените плащания по две от нейните суверенни еврооблигационни емисии бяха изплатени на някои от кредиторите й, съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на източник, запознат със ситуацията.

Русия направи нещо, което наподобява късен обратен завой, за да избегне неизпълнение по облигациите, след като финансовото министерство обяви в петък, че е платило близо 650 милиона долара, които дължи под формата на купони и главница на притежателите на облигации преди изтичането на гратисния период на 4 май. 

Високопоставен американски служител потвърди, че Москва е извършила плащането, без да използва резерви, замразени в Съединените щати, като добави, че точният произход на средствата е неясен. 

Източникът, пожелал анонимност, каза, че средствата са били преведени на някои притежатели на облигации в понеделник.

Руските международни облигации на стойност 40 милиарда долара се превърнаха във фокус на финансово противопоставяне между западните столици, които наложиха широки санкции на страната заради войната й в Украйна, и Москва, която въведе контрамерки, отбеляза Ройтерс.

Ограниченията усложниха плащанията по дълга по държавни и корпоративни облигации, като редица корпоративни и държавни дружества, като Руските железници, не успяха да преведат средства навреме, допълва агенцията. 

Плащанията, дължими на 4 май, са по емисия с падеж на същия ден, както и лихвени плащания по друга с падеж през 2024 г.

Сега вниманието се насочва към предстоящите плащания, дължими по купони на 27 май по облигационна емисия, деноминирана в долари, издадена през 2016 г., и такава, деноминирана в евро, издадена през 2021 г.

Русия се стреми да избегне неизпълнение след изпращане на плащания по облигации на кредиторите.

Не е изключено неизпълнение от страна на Русия на 4 май заради изтичане на 30-дневния гратисен период за плащания по еврооблигации в размер на 650 милиона долара, съобщава на свой ред "Блумбърг" (Bloomberg), позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Въпреки взетото от руското правителство решение за обратно изкупуване на еврооблигации в долари и прехвърляне на необходимата сума миналата седмица, все още има възможност страната да изпадне в дефолт на 4 май 2022 г., отбелязва агенцията, цитирана от руски медии.

Източници на Bloomberg посочиха, че проблемът с изплащането на дълга от Русия е породен от многобройните санкции, които бяха наложени на страната след началото на инвазията в Украйна. Поради това многобройните трансфери в чужбина станаха по-трудни.

На 29 април ръководителят на Банката на Русия (Централната банка) Елвира Набиулина заяви, че Министерството на финансите има всички ресурси да изпълни задълженията си и следователно "не може да се говори за неизпълнение". В същото време тя отбеляза, че има затруднения при плащанията, и изрази надежда, че "всичко това също ще премине и приключи успешно".

Русия се стреми да избегне неизпълнение след изпращане на плащания по облигации на кредиторите