Вашингтон очаква минимално отражение върху САЩ и световната икономика от обявяването от Русия на евентуален дефолт по дълга, каза Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Очакваме отражението върху САЩ и световната икономика да бъде минимално, предвид това, че Русия вече е финансово изолирана", каза на пресконференция говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

САЩ тласнаха Русия по-близо до ръба на исторически дефолт по дълга в сряда, следа като не удължиха лиценза за плащане на държателите на руски държавни ценни книжа в момент, когато Вашингтон засилва натиска върху Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Досега Москва успяваше да се справи благодарение на специалния лиценз, издаден от американските власти. Само до края на годината Русия има да извърши плащания в размер на близо 2 млрд. долара по дълговете си. Преди седмица Москва предсрочно извърши плащания по две от дълговите си сметки - едната в евро, а другата в долари.

Предстоящите плащания на Русия са с падеж на 23 юни, съобщава Асошиейтед прес. Както и при останалите плащания и тези имат възможност за отсрочка от 30 дни, което може да доведе до обявяването на дефолт -невъзможност на страната да покрива задълженията си към кредитори,  в края на юли.

Преди седмица финансовият министър на Русия Антон Силуанов каза, че Москва ще обслужва дълговете си в рубли, ако САЩ блокират всички други опции, както и че държавата няма да приеме, че се намира в състояние на дефолт, тъй като има средства. В края на април Русия направи друго плащане на дълговете си в долари, въпреки че и преди това твърдеше, че ще обслужва дълговете си само с преводи в рубли.

Русия не е изпадала в дефолт от болшевишкия преврат от 1917 г. и създаването на СССР.