Русия ще започне съдебна процедура, ако бъде обявена в дефолт от Запада, заяви в интервю за в. "Известия" министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от Франс прес и БТА. Той каза това, след като в събота страната беше поставена в "селективен" дефолт от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor's Global Ratings).

Силуанов изтъкна, че Москва ще отиде в съда, тъй като е взела всички необходими мерки, за да се увери, че инвеститорите получават плащанията си. Той допълни, че в съда ще бъдат представени платежните нареждания, потвърждаващи усилията да се плати както в чужда валута, така и в рубли. Министърът не уточни към каква инстанция ще се обърне Русия.

Агенция "Стандард енд Пуърс" понижи в събота оценката си за Русия по плащания в чужда валута до "селективен дефолт" ("SD" - последна степен преди "дефолт"), след като миналата седмица Москва плати в рубли доларов дълг. Оценката за плащанията на Русия в рубли остава непроменена - CC (латински букви), т. е. спекулативно равнище с висока уязвимост.

По думите на Силуанов страната се е опитала добросъвестно да плати на външните си кредитори чрез трансфер в чужда валута, но Западът нарочно води политика за създаване на изкуствен дефолт чрез всякакви средства.

"Ако срещу нашата страна се води икономическа и финансова война, длъжни сме да реагираме, като в същото време изпълняваме задълженията си", допълни Силуанов.

Министърът посочи, че външният дълг на Русия е около 4,500 до 4,700 трилиона рубли (около 52 милиарда долара по сегашния курс) или 20 процента от общия дълг.

Както всички страни, Русия взима заеми под форма на облигации, често в долари, и трябва редовно да плаща лихви и да връща капитал по тях.

Дадена страна се смята в дефолт (неплатежоспособност - б.р.), когато не е в състояние да изпълнява ангажиментите си към своите кредитори. Но от миналия понеделник Вашингтон вече не разрешава на Русия да плаща дълга си в долари, държани по нейни сметки в американски банки. Затова банка "Джей Пи Морган" (JPMorgan) блокира плащане на Москва. 

Руското министерство на финансите впоследствие обяви, че е платило в рубли дълг от 650 милиона долара с падеж към 4 април, като депозира сумата в руския Национален депозитар. Последва решението на "Стандард енд Пуърс" да понижи оценката за Русия до "селективен дефолт".

Руската държава засега не иска да издава повече държавни облигации с оглед на икономическите санкции, наложени заради продължаващата война в Украйна, заяви Силуанов пред "Известия", цитиран от ДПА.