Инфлацията в Турция се превърна в политически инструмент с елементи на съдебно преследване. Финансовият министър Нуредин Небати призова сънародниците си да съдят всеки, който се изказва негативно срещу стойността на турската валута.

"Заведете дело срещу всеки, който ви подвежда и това ви е причинило загуби" , заяви финансовият министър в изключително гледано интервю по СНН Тюрк. Призивът му дойде малко, след като банковият регулатор в страната подаде иск в съда срещу повече от 20 души, в това число и бивш управител на централната банка, заради техни публикации в Туитър.

Обвинението е срещу журналисти и икономисти, които твърдят, че обезценяването на лирата ще продължи, докато Ердоган не промени финансовата си политика, която противоречи диаметрално на световната практика в такива случаи. Турският финансов министър обаче обвинява тези коментатори, че водят "психологическа" война като по този начин приканват сънародниците си да купуват злато и долари. Сред лицата, обвинени в криминално престъпление, е бившият управител на централната банка Дурмуш Ялмаз, който сега е депутат от националистическата опозиция. Той беше начело на банката в периода на засилени чуждестранни инвестиции между 2006-а и 2011-а. Друг обвиняем е известният икономист Гюлдем Атабай.

Призивите за съдебни дела срещу инакомислещи идват в момент, когато турското правителство се подготвя законодателни промени, с които да затегне контрола върху социалните медии. Трудностите за турската лира започнаха в началото на ноември като тя оттогава тя загуби почти половината от стойността си.