В Турция се борят с недостиг на лекарства заради срива на турската лира - един долар струва вече над 17 лири.  21% е инфлацията в страната.

55% е загубата в стойността на турската валута тази година, 37 от тези проценти са изгубени само през последните 30 дни. Но турският президент Реджеп Ердоган продължава да настоява за ниски лихвени проценти, а икономисти го критикуват за безразсъдната му икономическа политика.

В същото време турският президент обяви 50-процентно увеличение на минималната заплата, което се очаква допълнително да засили инфлацията. Прогнозите са тя да надхвърли 30 на сто следващата година.

Със срива на турската лира бяха заличени спестяванията на хората, основни стоки станаха скъпи, а милиони турци вече живеят под официалния праг на бедността. Има недостиг и на вносни лекарства в общо 27 000 аптеки в цяла Турция за редица заболявания от диабет до рак, сърдечни болести и грип.

Според Турската фармацевтична асоциация през ноември има недостиг на 645 лекарства, фармацевти от аптеките твърдят, че броят им е около 1000 .

"За съжаление, продължаваме да не можем да намираме лекарства, като се започне от сиропи за кашлица за деца, медикаменти за диабетици и за високо кръвно. Изглежда, че този проблем ще продължи с месеци", сподели жител на югоизточната ни съседка.

Особено трудно е да бъдат открити сиропи за кашлица за деца, казва 62-годишният Емин Дурмуш, който търси лекарство за 5-годишния си внук:

"Изписаха лекарство на внука ми и за трети път идвам до аптеката, но няма. Има друго лекарство - заместител, написаха ни нова рецепта, пак идвам до аптеката и пак няма. Не знам какво да правим."

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа прехвърли вината върху фармацевтичните компании, които по думите му "се опитват да продават на Турция скъпи лекарства".

Отчасти проблемът се дължи и на регулацията за лекарствата в Турция - здравното министерство определя стандартна цена през всеки февруари, базирана на настоящия обменен курс на валутата.

Цените в момента са определени при курс малко под 5 лири за 1 евро, а реално в момента едно евро се продава за почти 20 лири.