Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън".

Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара. Високорисковият курс на Ердоган уверено води Турция към Международния валутен фонд, гласи заглавието на анализа.

Тръмп рискува американската сигурност и тласка Турция в прегръдката на Путин, пише друг британски вестник, "Индипендънт". Изданието отбелязва, че поредица недотам умни, а също и непредизвикани, грешки развалят полагани десетилетия наред търпеливи американски усилия.

"Индипендънт" коментира, че отношенията между Турция и САЩ днес са на най-ниското си равнище от 100 години. Нещата не са били толкова лоши, откакто Османската империя и САЩ се оказват в противоположни лагери през Първата световна война. Това влошаване на отношенията беше рязко и опасно. Освен Саудитска Арабия и Израел Турция е (или беше) единственият голям надежден съюзник на Америка в Близкия изток - както и този съюзник, който, дори сега, щеше да допринесе за политическа и военна стабилност, включително за сдържането на Русия и Иран в конфликтите в Сирия и Ирак.

Ердоган нарече санкциите на САЩ "нож в гърба" на съюзник от НАТО, пише "Дейли телеграф". Изданието отбелязва, че турският президент е заплашил, че ще потърси нови съюзи. Според вестника това е скрито послание за по-тесни отношения с Русия, Катар и Китай с цел подкрепа, което още повече ще разхлаби и без това отслабените отношения между един стратегически важен член на НАТО и Запада.

Цитирани от изданието експерти обаче изразяват скептичност, че Турция ще може да намери необходимата подкрепа от незападни страни.

Русия си има свои проблеми и също е под американски санкции. Катар в момента е под икономическа блокада от съседна Саудитска Арабия и е близък съюзник на Вашингтон.

Кризата с турската лира разпалва страхове от нова глобална финансова криза, пише американският в. "Вашингтон пост". Ежедневникът отбелязва, че загубите на фондовите пазари са се разпространили от Азия към Северна Америка и Европа.

Кризата с турската лира е изпитание за подхода на Ердоган, пише друг американски вестник, "Ню Йорк таймс".

Най-тежката икономическа криза в Турция от 2001 г. сблъска Реджеп Тайип Ердоган с ограниченията на авторитарния му подход и може да сложи край на дълго продължилия му успех, коментира изданието.

Според цитирани от "Ню Йорк таймс" анализатори икономическите проблеми на Турция до голяма степен се дължат на действията на самия Ердоган и са по-големи и по-дълбоки, отколкото спора със САЩ.

Друг американски вестник, "Уолстрийт джърнъл", отбелязва, че вчерашната реч на Ердоган, която изданието определя като предизвикателна, както и следваната от турската централна банка политика, не са успокоили инвеститорите за финансовото състояние на страната, което определя като опасно.

Предизвикателна заплаха за смяна на партньорите, пише в заглавието на коментарна статия в германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Жертва на заговор на тъмни сили ли е Турция? Що се отнася до Ердоган, световната политика изглежда точно по този начин. Но и Америка продължава да се движи по спиралата на изострянето на напрежението, отбелязва изданието.