Няма нищо смущаващо. Това каза бившият министър на икономиката и бивш член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Лъчезар Борисов пред bTV по повод твърденията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че от 1,4 млрд. лева капитал на държавата близо 1 млрд. лева са налети в осем компании.

"От около година не съм в Надзорния съвет на банката. Не съм наясно кои са фирмите, оповестената информация може би е банкова тайна", заяви той.

"Една банка каквато е ББР, с пълен банков лиценз, предоставя кредити на микро, малки и големи компании. Това не са субсидии, това не са кеш грантове, това са кредити с много сериозни обезпечения и с много добри лихви за ББР на фона на останалите в сектора. Това не са раздадени средства, а кредити. Може би някой е подвел министър Димитров за структурата на ББР. Тя е с активи от 4 млрд. лв, а не 1,4 млрд. лева. 99% от клиентите са микро, малки и средни предприятия. Само 23% от отпуснатите кредити са към големия бизнес, останалите са към микро, малки и средни предприятия", обяви още Борисов.

Той отбеляза също така, че само преди месец агенцията за кредитен рейтинг "Фич" повиши кредитния рейтинг на банката.

"Тя беше проверена по линия на стрес тестовете за влизането на България в механизма ERM II. Банката се проверява от Банковия надзор на БНБ", каза още бившият министър.

Лъчезар Борисов уточни, че той е назначил Десислава Трифонова за директор на Българската агенция за инвестиции.

"Критерият беше нейната работа в Министерски съвет, както и предишната ѝ работа в администрацията. Тя работеше в кабинета на вицепремиера Марияна Николова. За миналата година година в Агенцията за инвестиции са сертифицирани проекти за близо 1 млрд. лева", добави Борисов и посочи, че постигнатите от Трифонова резултати са рекордни от гледна точна на сертифицирани проекти.