Обединените арабски емирства (ОАЕ), в които се намира финансовият център Дубай, бяха извадени от глобалния списък на високорисковите страни за незаконни парични потоци, което е победа за страната и може да укрепи международния й статут, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Работната група за финансово действие (FATF), орган, обединяващ страни от САЩ до Китай, за да се справят с финансовите престъпления, извади днес ОАЕ от "сивия списък" от 23 страни, които се смятат за рискови.

Страната от Залива, която е магнит за милионери и хедж фондове, бе поставена под засилено наблюдение през 2022 г., когато работната група изтъкна риска от пране на пари и финансиране на терористи, включващо банки, благородни метали и камъни, както и имоти. Заедно с ОАЕ от "сивия списък" беше извадена и британската колония Гибралтар.

В същото време Работната група за финансово действие добави Кения и Намибия в "сивия списък" на страни, които се нуждаят от засилен мониторинг заради неадекватни мерки срещу прането на пари и финансиране на тероризма.

България е включена в "сивия списък" от октомври миналата година.