България бе включена в "сивия списък" на страните, поставени "под засилено наблюдение" от Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари (известна със съкращението на наименованието си на английски език FATF), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В същото време Панама и Каймановите острови са извадени от списъка, става известно от комюнике.

По този начин България се присъединява към 22 други юрисдикции в този списък, от който бяха изключени също Албания и Йордания. При тях са налице "стратегически недостатъци в режимите им за борба с изпирането на пари, финансирането на тероризма и разпространението на оръжия за масово поразяване", но те "работят активно" с Работната група за отстраняването им.

Над 200 страни и юрисдикции са поели задължение да прилагат нормите на FATF.

FATF работи със страните от "сивия списък" по прогреса им при решаването на проблемите, свързани с изпирането на парти и с финансирането на тероризма, и "призовава тези юрисдикции бързо да изпълняват плановете си за действие в уречените срокове", се казва в документи на групата, одобрени на нейно пленарно заседание в Париж.

FATF не внесе изменения в своя "черен списък", в който фигурират страни със "сериозни стратегически недостатъци", но призова страните и юрисдикциите, ангажирали се с прилагането на нормите на групата, "в най-тежките случаи (. . .) да прилагат контрамерки за защита на международната финансова система от изпирането на пари, финансирането на тероризма и финансирането на разпространението" на ядрените оръжия.

В "черния списък" на FATF фигурират Северна Корея, Иран и Мианма.

Работната група за финансово действие срещу изпирането на пари има за задача да изследва начините на финансиране на тероризма и прането на пари. Тя изработва норми и отправя предложения към страните, задължили се да прилагат нормите ѝ, за да взимат необходимите мерки за справяне с недостатъците, за които сигнализира FATF, отбелязва АФП.