Банкерът Улрих Кьорнер е назначен за главен изпълнителен директор на швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse), съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На 1 август Кьорнер ще поеме поста от Томас Готщайн, който подава оставка след мандат, продължил две години и половина. Кьорнер в момента е главен изпълнителен директор на швейцарската банка по управление на активите.

Оттеглянето на Готщайн идва на фона на "разочароващи" според него финансови резултати на "Креди сюис" за второто тримесечие на годината. Базираната в Цюрих банка отчете нетна загуба от 1,593 млрд. швейцарски франка (около 1,657 млрд. долара) за второто тримесечие при печалба от 253 милиона швейцарски франка (около 263 млн. долара) през същия период на миналата година. Приходите на "Креди сюис" са спаднали с 29 процента на годишна база до 3,820 милиарда швейцарски франка (3,952 млрд. долара) през втората четвърт на 2022 г.

Тези финансови резултати са част от проблемите и скандалите, които белязаха управлението на Томас Готщайн, посочва АП.

В края на юни швейцарската банка беше осъдена от Федералния наказателен съд на страната да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка по съдебен процес за пране на пари на българската мафия.

Банката е призната за виновна в нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г., с утежняващи вината обстоятелства. Пропуските на "Креди сюис" са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства, констатира съдът. Той разпореди да бъдат конфискувани 12 милиона швейцарски франка, депозирани в сметки, свързани с престъпната организация. Освен това банката беше осъдена да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка, съответстваща на сумите, които не са могли да бъдат конфискувани в резултат на нейните пропуски.