Министерството на финансите на Русия съобщи в понеделник, че е одобрило временна процедура за погасяване на дълг в чуждестранна валута, но предупреди, че плащанията ще се извършват в рубли, ако санкциите попречат на банките да погасяват дълговете във валутата на емитиране. Това е равносилно на неизпълнение на задълженията. През последните седмици рублата се понижи до рекордно ниски нива. Но указ на президента Владимир Путин забранява плащането на външни дългове във всичко друго, освен в рубли* (каква е схемата - виж в обяснението). На 16 март Русия трябва да плати 117 млн. долара по две облигационни емисии.

В по-ново време Русия вече преживя дефолт през август 1998 г., но по вътрешния си дълг.

Западните санкции заради събитията в Украйна откъснаха Русия от ключови части на глобалните финансови пазари, предизвиквайки най-тежката й икономическа криза от падането на Съветския съюз през 1991 г., отбеляза Ройтерс. 

Става въпрос за еврооблигации, емитирани от 2018 г., поясни решението на МФ финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

Миналата сряда агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Русия като емитент в чуждестранна валута от "B" на "C", отразявайки мнението си за високите рискове от неизпълнение на държавния дълг. 

"Готови сме също така да извършваме плащания в рубли по курса на Банката на Русия (централната банка) към датата на плащането. Освен това за емисиите на еврооблигации, издадени от 2018 г., такава възможност беше заложена в документите при издаването им", каза Силуанов, отбелязвайки че замразяването на валутните сметки на Русия може да се разглежда като желание на чуждите държави да организират изкуствено дефолт - неизпълнение на погасителните споразумения, цитира ТАСС думите на министъра.

"Замразяването на валутни сметки на Банката на Русия и правителството на Руската федерация може да се разглежда като желание на редица чужди държави да организират изкуствен фалит, който няма реални икономически основания", категоричен бе Силуанов. 

"Твърденията, че Русия не може да изпълни задълженията си по държавния дълг, са неверни", каза още финансовият министър, цитиран и от Ройтерс. "Имаме необходимите средства за обслужване на задълженията си."

Правителството трябва да плати 117 милиона долара по две от своите облигационни емисии, деноминирани в долари, в сряда, 16 март. По купонните плащания няма клаузи, позволяващи да се плаща в рубли или други алтернативни валути.

Министерството финансите заяви още, че е одобрило временна процедура, която позволява на банките да извършват плащания в чуждестранна валута, но уточни, че възможността тези плащания да бъдат извършени ще зависи от наложените санкции.

Голяма част от валутните резерви на Банката на Русия са блокирани вследствие на санкциите. "Русия има пари да обслужва дълга си, но няма достъп до тях", заяви в неделя, 13 март, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Вече не смятаме дефолт на Русия за невероятен", заявява Георгиева в интервю за Си Би Ес. Тя посочи, че поради наложените санкции страната е изложена на риск от дълбока рецесия.

Това изявление на Георгиева не е първото по темата. На 10 март 2022 г. управляващият директор на МВФ каза, че е възможен дефолт от страна на Русия поради санкции, наложени на фона на влошаването на ситуацията в Украйна. На 11 март прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че "всъщност няма условия за неизпълнение (на задълженията), освен ако не са създадени и вменени изкуствено", цитира го ТАСС.

През последните 40 години светът преживя няколко десетки неизпълнения на задължения на държави към чуждестранни кредитори - дефолт (default). Става дума за неизпълнение на договор за заем, тоест неплащане на лихви или главница по дългови задължения или съгласно условията на споразумение за издаване на облигационен заем. Сред тях най-големият (повече от 1 милиард долара) беше в Мексико (1982), Бразилия (1987), Русия (1998), Еквадор (1999), Аржентина (2001), Гърция (2012, 2015), Украйна (2016) , във Венецуела (2017) и в Ливан (2020).

*По указа на Путин притежателите на външен дълг на руски емитенти ще получават плащания по него в рубли и ще могат да ги конвертират в оригиналната валута на плащане само с разрешение на властите. Това правило важи за нерезиденти от страни, които са се присъединили към антируските санкции, тоест всъщност се прилага за целия пазар на публичен дълг.

Схемата е следната: длъжникът открива специална сметка от тип "C" в руска кредитна институция/централен депозитар на името на чужд кредитор или номинално лице. Там се кредитират рубли в размер, еквивалентен на стойността на задълженията в чуждестранна валута по официалния обменен курс на Централната банка към датата на плащането "за последващо прехвърляне на притежатели на ценни книжа, които са чуждестранни кредитори".