Кремъл заяви в четвъртък, че руската икономика преживява шок и че се предприемат мерки за смекчаване на въздействието на това, което той определи като "абсолютно безпрецедентна" икономическа война, водена срещу Москва, съобщи Ройтерс.

В Русия се работи за минимизиране на последиците от нарастващата инфлация, прилагат се подходящи мерки и се разработват нови, каза пред репортери в четвъртък, 10 март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Що се отнася до инфлацията, сега има доста шокиращо външно въздействие върху нашата икономика, има негативни последици, те ще бъдат сведени до минимум. Сега ситуацията е турбулентна, но мерките за успокояване и стабилизиране на това положение вече се прилагат, предприемат се допълнителни мерки. се справи", каза говорителят на руския президент, цитиран и от ТАСС.

Песков не отговори на въпрос на журналисти за евентуално по-нататъшно повишаване на инфлацията. "Сега да се предвиди нещо е абсолютно неблагодарна задача и е по-скоро като гадаене на кафе", отбеляза говорителят. "Ситуацията е абсолютно безпрецедентна. Никога не е имало такава икономическа война, която да е започнала срещу страната ни, така че е много трудно да се предвиди нещо", каза Песков.

Така той за втори път в рамките на два дни определя наложените санкции - главно от САЩ, като "икономическа война" срещу Русия.

"Необходимо е не да се прогнозира, а да се действа, за да се минимизират негативните последици и по-нататъшните рискове", подчерта днес Песков.

Говорителят на президента не коментира възможността за замразяване на цените в Русия заради нарастващата инфлация. "Относно замразяването на цените това сега оставям без отговор, без коментар. Знаете, че имаме щаб в правителството, оглавява се от премиера Михаил Мишустин. Всичко, което е необходимо за стабилизиране, ще бъде направено",  каза Песков.

По данни на Министерството на икономическото развитие на Руската федерация, инфлацията в страната от 26 февруари до 4 март се е ускорила до 10,42% на годишна база срещу 9,05% седмица по-рано.