Международният валутен фонд (МВФ) смята, че Русия може да обяви дефолт по външния си дълг, след като голяма част от валутните резерви на Москва бяха блокирани от западни санкции, заяви в неделя, 13 март, управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева, цитирана от ДПА и БТА.

"Вече не смятаме дефолт на Русия за невероятен", заявява Георгиева в интервю за Си Би Ес. Тя посочи, че поради наложените санкции страната е изложена на риск от дълбока рецесия.

Обезценяването на рублата вече намали значително покупателната способност на руснаците, добави Георгиева.

Голяма част от валутните резерви на руската Централна банка са блокирани вследствие на санкциите, което затруднява стабилизирането на курса на рублата.

"Русия има пари да обслужва дълга си, но няма достъп до тях", подчерта Георгиева.

Няма опасност Русия да фалира заради наложените й санкции заради войната в Украйна, заяви в петък, 11 март, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и ДПА.

Финансовите власти на страната са уверили, че са налични достатъчно фондове за разплащане на всички външни дългове в рубли, посочи той.

В този смисъл няма условия за обявяване на дефолт по външния дълг, освен ако те не бъдат "изкуствено създадени", каза още Песков.

Според експерти обаче обслужването на външния дълг на Русия е застрашено въпреки пълната държавна хазна. Страната е отрязана от международните финансови пазари, а в допълнение големите рейтингови агенции намалиха кредитния й рейтинг.