"Продължаваме промяната" предлага Андрей Гюров за управител на БНБ. Това каза по БНР по-рано тази сутрин депутатът Венеция Нецова-Ангова, член на две парламентарни комисии - икономическата и бюджетната.

Последва изявление във фейсбук на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, че партията му ще номинира за поста председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

Днес, сряда, 23 март, е последният ден, в който е възможно да се номинират кандидатури за гуверньор на БНБ - на мястото на Димитър Радев, чийто мандат изтече миналия юли. Парламентът гласува специална процедура по избора, а срокът за номиниране беше удължен веднъж - със седем дни, поради липса на кандидатури.

Още през януари написахме, че изборът на наследници на просрочилите мандатите си членове на УС на БНБ (не е само Радев) ще нажежи политическата атмосфера. Така и стана, дори нещо повече - очертава се разрив в управляващата коалиция - втори за последните няколко дни след спорното предложение на вицепремиера и председател на БСП Корнелия Нинова за форсмажор.

Кои са кандидатурите

Депутатът от Благоевградския избирателен район Андрей Гюров е председател на Парламентарната група на "Продължаваме промяната", член е на Комисията по бюджет и финанси.

Учи икономика в САЩ, работи като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго, после следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. След зщитата на доктората си през 2005 г., напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси. Наред с това консултира финансови институции и банки.

Слави Трифонов представя Каримански така: 

Любомир Каримански има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство - катедра "Финанси", и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон. 

Любомир Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания в една от най-старите и големи банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и независим член на Борда за управление на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган, базиран в Париж, Франция. Неслучайно една от препоръките, които днес Любомир Каримански получава, пристига лично от настоящия президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той определя господин Каримански като "първокласен банкер".

Преди десетина дни Каримански каза пред Нова, че остава кандидат за управител на БНБ. "Имах разговор с ръководството на "Има такъв народ" и те са твърдо решени да ме номинират." Заедно с това той отбеляза, че до него са стигнали "поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран".  

Какви са мотивите за номинациите

Сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си, каза още Венеция Нецова-Ангова.

"Небезизвестно е, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор", коментира депутатът.

"Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света", добави Венеция Нецова-Ангова.

"Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се "вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред." Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура", пише Трифонов по адрес на Кримански.

"Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време", заявява Трифонов, имайки предвид участието на депутата от ИТН в предните два парламента.

Изтеклите и неизтекли мандати

Мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 г., на подуправителя и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова - на 29 юли, на подуправителя и ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов - на 24 октомври. (Функциите на валутния борд са поети от Управление "Емисионно".)

Третият подуправител и ръководител на управление "Банков надзор" Радослав Миленков беше избран от парламента на 22 март 2019 година. 

Мандатите на останалите членове на Управителния съвет на БНБ (от квотата на президента) - Елица Николова, Людмила Елкова и проф. д.ик.н. Николай Неновски, приключват съответно на 17 юни 2022 г., 2 декември 2024 г. и 13 юни 2026 г.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Законът за БНБ допуска работата на управителя и подуправителите да просрочи мандатите им, ако не са избрани техни наследници в съответния срок. Според закона, управителят и тримата подуправители се избират от Народното събрание, а другите трима членове се назначават от президента.

Самата процедура за избор (съответно назначаването) на нов член на управата на БНБ от парламента трябва да стартира не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Ако трябваше да се избира и сменят управители в срок, процедурата за нов управител трябваше да е стартирала не по-късно от 15 май 2021 г.