Изборът на нов гуверньор на БНБ забуксува - нито една парламентарна партия не внесе свое предложение до крайния срок. Той изтече в 18.00 часа тази вечер. До този час в деловодството на Народното събрание не е постъпила нито една кандидатура, съобщиха за Dir.bg от парламента.

Това поставя в задъдена улица цялата процедура по избор и означава нова процедура с нови срокове, или най-малкото удължаване на сега изтеклия за внасяне на номинации. 

Управляващата коалиция записа в споразумението си, че всички партии в нея ще излязат с обща кандидатура, но и това не стана. Днес лидерите на четирите формации в мнозинството е трябвало да се разберат на консултации за името на кандидата, но не са успели да постигнат съгласие.  

Процедурата по избор на гуверньор на БНБ стартира на 16 февруари тази година, а политическите сили трябваше да депозират предложенията си в 20-дневен срок след приемането на процедурните правила. Междувременно в медийното пространство се завъртяха няколко имена за евентуални кандидати.

Сред тях бяха спрегнати Илиян Михов и брат му Валентин Михов, Калин Христов, както и Антони Радев. Мандатът на сегашния управител на БНБ Димитър Радев изтече още през юли месец миналата година.