"Продължаваме промяната" готвят за управител на БНБ един професор от Сингапур, казва се Илиян Михов, брат е на шефа на ББР". Това обяви в интервю за предаването "Тази събота" на bTV зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той разбрал името от източник от управляващата коалиция.

"Мисля, че беше директор на училище за премиери*... Същия човек 2009 г. Борисов искаше да го предлага за вицепремиер и той тогава изказа едни свои виждания за валутния борд - че той трябва да се промени, че курсът на лева трябва да се промени. Даже предложи един китайски модел на валутен борд, да ни пази Господ", коментира Цонев.

Зам.-председателят на ДПС обяви, че партията е готова да подкрепя правителството в борбата с корупция, на ако правителството не превишава правомощията си. Другото условия на ДПС е да има диалог. При тези условия партията ще осигури в парламента нужното мнозинство в парламента и промени в конституцията, които са нужни са нужни за реформата в съдебната система.

Цонев обясни и защо ДПС държи да се разследват издадените до момента "златни паспорти" и да се прекрати тази практика. "В края на миналата година излезе доклад на Европейската комисия за напредъка по преговорите със САЩ за визите за европейски граждани. Стана ясно, че издаването на инвестиционно гражданство от България, Румъния и Кипър, мисля и Малта, ще пречи на тези визи. Ние като прочетохме този доклад, решихме, че трябва да предприемем тази стъпка. Разбира се, правителството също беше решило да предприеме тази стъпка. Просто ние внесохме нашия законопроект с едно седмица по рано", обясни зам.-председателят на ДПС.

Във връзка със съмненията, че кантората, посредничила за издаването на съмнителни "златни паспорти", е свързана с ДПС, Цонев каза, че проверка е показала, че такава връзка няма.

* От 2013 г. българският икономист Илиян Михов (1966) е декан (учебен и научен ръководител) на Европейския институт по управление на бизнеса, познат повече като ИНСЕАД (INSEAD е от френски: Institut européen d'administration des affaires). Това е френско висше училище, сред водещите в Европа и света по рейтинг в образованието по стопанско управление. Институтът е основан във Фонтенбло (Централна Франция) през 1957 г. През последните десетилетия открива учебни бази в Сингапур и Абу Даби (ОАЕ), както и изследователски център в Сан Франциско.