Народното събрание откри процедурата за избор на нов управител на Българската народна банка.

Депутатите приеха процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ), представяне и публично оповестяване на документите и изслушване на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси в парламента, както и за избор от Народното събрание. Решението беше взето със 145 гласа "за", без "против" и три гласа "въздържал се".

Предложенията за управител на БНБ се правят от парламентарните групи и се внасят в писмена форма в Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 20-дневен срок от приемане на процедурните правила, се посочва в решението.

Съгласно Закона за БНБ, за членове на управителния съвет се избират и назначават лица с високи нравствени качества, които са изтъкнати професионалисти в сферата на икономиката, финансите и банковото дело.

Предложенията за управител на БНБ се публикуват на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от седем дни преди изслушването на кандидатите, пише в процедурните правила. Юридически лица с нестопанска цел и професионални организации не по-малко от три дни преди изслушването на кандидатите в бюджетната комисия могат да представят становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени. При изслушването кандидатите представят концепция за дейността на БНБ.

При гласуването в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В дискусията по предложените правила единствен взе думата Петър Чобанов (ДПС), който отбеляза важността на настоящата процедура. БНБ е стожер на финансовата стабилност или поне така трябва да бъде, каза той. Чобанов посочи също, че БНБ има водеща роля в преговорите за приемане на еврото. Трябва да сме сигурни, че когато се предлага и избира управител, той ще отговаря на изискванията, коментира депутатът от ДПС и декларира, че ПГ на ДПС ще подкрепи предложените правила.

Процедурата за избор на нов управител на Българската народна банка се открива заради изтеклия на 15 юли миналата година мандат на Димитър Радев. Но заради изборите номинацията на нов ръководител беше отложена.

Премиерът Кирил Петков вече обяви, че всяка от четирите партии в управляващата коалиция ще предложи свой кандидат и едва тогава ще се вземе решение кой да се включи в състезанието. Самият той е водил разговори за поста с известния икономист Илиян Михов. Най-вероятната кандидатура на "Има такъв народ" ще бъде председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. На въпрос дали "БСП за България" ще предложи своя номинация за управител на БНБ, Корнелия Нинова днес отговори, че предстои обсъждане в парламентарната група и на политическо ниво.