Илиян Михов, брат му Валентин Михов, Любомир Каримански, Димитър Радев, Калин Христов, Антони Радев. Това са спряганите, най-вече в медиите, имена за нов управител на БНБ. Днес изтича срокът, в който парламентарните групи могат да направят предложения за нов ръководител на националната банка. Мандатът на настоящия Димитър Радев изтече през юли миналата година. Засега няма официална информация за внесена номинация за поста.

Процедурата за избор стартира на 16 февруари с гласуване на Народното събрание. Според приетото решение предложенията за управител на БНБ се правят от парламентарните групи и се внасят в писмена форма в Комисията по бюджет и финанси чрез председателя на Народното събрание в 20-дневен срок от приемане на процедурните правила.

Управляващата коалиция в своето споразумение записа, че съставящите я партии трябва да излязат с единна кандидатура - все още не е известно коя е тя.

Спряганите имена

ДПС обяви, че управляващите стягат Илиян Михов, ректор на сингапурския филиал на френското икономическо училище INSEAD, за управител на БНБ. "Продължаваме промяната" готвят за управител на БНБ един професор от Сингапур, казва се Илиян Михов, брат е на шефа на ББР". Това каза по bTV на 13 февруари зам.-председателят на партията Йордан Цонев. Споменатият брат е Валентин Михов от надзорния съвет на Банката за развитие.

Илиян Михов обаче бил отказал предложението да заеме поста, тъй като за него по-важно е било да завърши своя мандат. Брат му пък дълги години бил  г. той е бил на висши ръководни длъжности в Сбербанк Русия (но и в Коммерцбанк в Германия). Вече писахме за европейското фиаско на най-голямата руска банка заради европейските санкции.

Ново име, според "24 часа", е това на Антони Радев, чиято кариера стартира от McKinsey, а от миналата година е член на Надзорния съвет на Банка ДСК, която бе закупена от групата ОТП. От юли 2019 г. той ръководи Corvinus Universiti в Будапеща. Завършил е икономика в същия университет, а също и университета "Джонс Хопкинс". Радев създава и управлява офиса в България на световната стратегическа консултантска агенция McKinsey.

Димитър Радев и Калин Христов - съответно управител и подуправител на БНБ, са добре познати имена. Подуправителят е ръководител на управление "Емисионно". (Функциите на валутния борд са поети именно от това управление.)

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански е представител на "Има такъв народ" и името му бе първото, пуснато в обръщение. Всъщност той първи заговори за започване на процедура за избор още в предишното Народно събрание.

За изтеклите мандати в БНБ

Мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 г., на подуправителя и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова - на 29 юли, на подуправителя и ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов - на 24 октомври. 

Третият подуправител и ръководител на управление "Банков надзор" Радослав Миленков беше избран от парламента на 22 март 2019 година.

Мандатите на останалите членове на Управителния съвет на БНБ (от квотата на президента) - Елица Николова, Людмила Елкова и проф. д.ик.н. Николай Неновски, приключват съответно на 17 юни 2022 г., 2 декември 2024 г. и 13 юни 2026 г. 

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Законът за БНБ допуска работата на управителя и подуправителите да просрочи мандатите им, ако не са избрани техни наследници в съответния срок. Според закона, управителят и тримата подуправители се избират от Народното събрание, а другите трима членове се назначават от президента. Самата процедура за избор (съответно назначаването) на нов член на управата на БНБ от парламента трябва да стартира не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия. Ако трябваше да се избира и сменят управители в срок, процедурата за нов управител трябваше да е стартирала не по-късно от 15 май 2021 г.