Оставам един от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор с ръководството на "Има такъв народ" и те са твърдо решени да ме номинират. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански пред Нова тв.

"През изминалата седмица при мен стигаха поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си", добави икономистът.

По думите му той не знае дали е обсъждан конкретен кандидат. "Може би от всяка една от партиите може да искат да издигнат такъв кандидат и аз приветствам това. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха "Спокойно, има и други важни постове". Аз не се боря за пост. Никога не съм се борил за такива. За мен е важно да се допринесе с нещо в това как една централна банка може да бъде наистина и модернизирана, и отговорна за онези много въпроси, които стоят пред нея", добави Каримански.

"Очаквам, че инфлацията за цялата 2022 г. у нас ще бъде поне около 8,5%, заяви още председателят на бюджетната комисия в парламента. - Надявам се в следващите месеци да има успокоение в обществото от гледна точка на решения за начина, по който може да се влияе върху инфлацията и цените, защото няма как да не свържем индекса на цените с инфлационните процеси в страната."

"Отговорното поведение е това да бъдем честни спрямо хората и да кажем навреме за всички онези трудности, които предстоят. През следващите месеци ще имаме доста такива във връзка и с войната, и с натрупани проблеми преди това", посочи Каримански.

По думите му един от основните проблеми ще бъде именно инфлацията и начинът, по който ще се справим с нея.

"Трябва да сме отговорни за живота и здравето на хората у нас, за да има суверенна България. Трябва първо да се погрижим за тях", коментира той.

"През февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. инфлацията е малко над 9% общо по хармонизирания индекс. Тя е задействана от няколко основни фактора. Единият беше много отпреди войната - беше напечатана доста голямата маса пари в Европа. Войната допринесе още повече за това. Имаше и фактор, който е свързан с енергетиката и енергийните източници", каза още редседателят на бюджетната комисия в парламента.

"Не трябва да стигаме до кризисни ситуации, а да знаем как да управляваме рисковете", категоричен бе Любомир Каримански.

Запитан за това дали е възможно да има таван за основните хранителни продукти у нас, той отговори: "Важно е какви мерки ще предприеме правителството. Смятам, че цените не трябва да се управляват чрез декрети, а правителството да се намеси по начин, който пазарът може да поеме. Важно е да не деформираме пазарите, а да ги подпомогнем капиталово".

Изборът на нов гуверньор на БНБ забуксува, след като нито една парламентарна партия не внесе свое предложение до крайния срок - 8 март.

Процедурата по избор на гуверньор на БНБ стартира на 16 февруари тази година, а политическите сили трябваше да депозират предложенията си в 20-дневен срок след приемането на процедурните правила. Междувременно в медийното пространство се завъртяха няколко имена за евентуални кандидати.

Сред тях бяха спрегнати Илиян Михов и брат му Валентин Михов, Калин Христов, както и Антони Радев. Мандатът на сегашния управител на БНБ Димитър Радев изтече още през юли месец миналата година.