Агенцията повиши с една степен оценката за дългосрочната платежоспособност на Ирландия от ВВВ+ до А-, връщайки бившия "келтски тигър" в категорията на солидните кредитополучатели поради подобрените й перспективи за растеж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стандард енд Пуърс мотивира решението си с преразгледаните към повишение нейни собствени прогнози за икономическия растеж на страната.

Вече се очаква средният годишен растеж да бъде 2,7 на сто през периода 2014-2016 година спрямо 2 процента досега.

Оценката е съпътствана от положителна перспектива, тъй като според агенцията шансовете са едно към три тя да бъде повишена в близките две години. Краткосрочният кредитен рейтинг на Ирландия остава на равнище А-2.

Стандард енд Пуърс потвърди суверенния рейтинг на Италия на равнище ВВВ, но и отрицателната перспектива, поради несигурността около прилагането на важни реформи, обявени от правителството на Матео Ренци.

При липса на реформи оценката на Рим може отново да бъде понижена до 2015 година, ако правителството не успее, въпреки желанието си, да възстанови растежа и да попречи на бюджетния дефицит да се задълбочи още повече.