Докато инвеститорите в криптовалута (Crypto) се тресат от рязката разпродажба на биткойн (bitcoin) и други цифрови валути, някои се опасяват, че най-лошото тепърва предстои.

Биткойн, най-голямата виртуална валута в света, за кратко падна под $33 000 в понеделник до най-ниското си ниво от юли. Оттогава се възстанови над границата от 36 000 долара, но все още е надолу с почти 50% от рекордния връх от близо 69 000 долара през ноември, отбелязва CNBC.

Междувременно целият криптовалутен пазар загуби стойност от над 1 трилион долара след рекордно високото ниво на биткойн, тъй като най-добрите токени като етер (ether) и солана (solana) последваха в спада цифровата валута номер 1. Етер се срина повече от наполовина, откакто достигна своя пик през ноември, докато солана претърпя още по-рязък спад - с 65%.

Тези резултати накараха някои крипто инвеститори да заговорят за възможността за "крипто зима", фраза, отнасяща се до исторически мечи пазари в историята на младия пазар на цифрова валута. Последното подобно събитие се случи в края на 2017 г. и началото на 2018 г., когато биткойн се срина с цели 80% от най-високите стойности за всички времена.

Дейвид Маркъс, бивш ръководител на крипто в Meta (Facebook), като че ли призна, че крипто зимата вече е настъпила. В туит в понеделник той каза: "По време на крипто зими най-добрите предприемачи изграждат по-добри компании. Това е моментът отново да се съсредоточим върху решаването на реални проблеми срещу това да изпомпваме жетони." 

Надя Иванова, главен оперативен директор в свързаната с BNP Paribas фирма за технологични изследвания L"Atelier, каза, че не е убедена, че все още е настъпила крипто зима, но пазарът "сега е в период на охлаждане". Това може да не е толкова лошо, казва тя.

"През последната година - особено с цялата шумотевица на този пазар - изглежда, че много разработчици са били разсеяни от лесните печалби от спекулациите с NFT (non-fungible token - незаменяема единица данни, съхранявани в блокчейн - форма на цифров регистър) и други цифрови активи. Периодът на охлаждане всъщност може да бъде възможност да започнем да изграждаме основите на пазара", каза Иванова пред CNBC.

Разгромът на Crypto дойде в тандем със спад на фондовите пазари. Експертите казват, че участието на големи институционални инвеститори означава, че цифровите активи стават все по-преплетени с традиционните пазари.

S&P 500 падна с 8% от началото на годината, докато технологичният индекс Nasdaq се понижи с над 12%. Корелацията между биткойн и S&P 500 достигна нов рекорд за всички времена от 0,3 в понеделник, според данните на Coin Metrics.

Търговците се опасяват, че възможното повишаване на лихвените проценти и агресивното парично затягане от Федералния резерв ще източи ликвидността от пазара. Централната банка на САЩ обмисля да предприеме мерки в отговор на нарастваща инфлация и някои анализатори твърдят, че това може да доведе до края на ерата на свръхевтините пари и невероятните оценки - особено в сектори с висок растеж като технологиите, които се възползват от по-ниски лихви, тъй като компаниите често заемат средства, за да инвестират в своя бизнес.

"Мисля, че това е свързано с разгрома и изтеглянето от рискови активи като цяло", каза Иванова за наскорошния спад на биткойн.

Движенията надолу при основните цифрови монети са благодат за стабилните такива или цифровите валути, които проследяват стойността на суверенните валути като щатския долар. USD Coin, вторият по големина стейбълкойн (stablecoin), е добавил над 5 милиарда долара пазарна стойност от неделя по данни на CoinGecko. Става дума за криптовалути, подкрепени от активи в реалния свят, като стоки, фиатна валута (емитирана от правителството), злато.

Интервю с експерта Виктор Кьосев и неговите очаквания и прогнози за криптосвета през 2022, можете да видите ТУК.