Биткойнът (Bitcoin) падна с почти 9% в понеделник до най-ниското си ниво от шест месеца, тъй като опасенията от руска атака срещу Украйна доведоха до разпродажба на рискови активи в световен мащаб.

Най-голямата криптовалута се търгуваше със спад от 8,8% при 33 058 долара, най-ниската стойност от 23 юли, като загуби над 50 на сто от най-високата си стойност от 69 000 долара за всички времена, достигната миналия ноември, припомня Ройтерс (Reuters).

Държавният департамент на САЩ заяви в неделя, че нарежда на семействата на дипломатите да напуснат Украйна, което бе отчетено като един от най-ясните признаци досега, че американските служители се подготвят за руска агресия в региона.

Страховете от конфликт удариха акциите по целия свят, като същевременно подкрепиха долара и петрола.

По-малките криптовалути, които обикновено се движат в тандем с биткойн, също паднаха. Втората по големина дигитална валута ether падна с 13% до $2202, най-ниската й стойност от 27 юли 2021 г. Binance Coin, четвъртият по големина токен, издаден от едноименната крипто борса, падна с 12%.

"Биткойн ще се сблъска с насрещни ветрове, докато макроикономическите условия се променят", каза Марк Еленовиц, президент на Horizon, фирма, която обслужва борси за ценни книжа.

"Най-общо казано, когато лихвените проценти се повишат, можем да видим повече разпродажби на привидно рискови активи като биткойн."

Копачите на криптовалута, регистрирани в САЩ, Riot Blockchain, Marathon Digital и Bit Digital понижиха курса си между 7,3% и 12%, докато крипто борсата Coinbase Global спадна със 7,8%.