Руската централна банка (РЦБ) предложи днес да бъдат забранени използването и копаенето на криптовалути на руска територия, посочвайки като основания заплахи за финансовата стабилност, благополучието на гражданите и суверенитета си над паричната политика, предадоха световните агенции.

Русия от години се противопоставя на криптовалутите, твърдейки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или финансиране на тероризма. В крайна сметка през 2020 г. Москва ги легализира, но забрани да бъдат използвани като платежно средство.

В доклад, публикуван днес, РЦБ твърди, че спекулативното търсене е основният фактор за бързия растеж на криптовалутите и те имат характеристиките на финансова пирамида. Регулаторът предупреждава за евентуални балони на пазара, които могат да застрашат финансовата стабилност и гражданите.

Банката предлага на финансовите институции да се забрани да извършват всякакви трансакции с криптовалути, като бъде разработен механизъм, който да блокира трансакциите, насочени към купуване и продажба на криптовалути.

Предложената забрана включва борсите за криптовалути. Не се предвиждат обаче ограничения за притежаване на дигитални валути, допълни представител на ръководството на РЦБ.

Годишният оборот на трансакциите с криптовалути в Русия достига около 5 млрд. долара, според централната банка.